Romerike aikidoklubb
 
 
 Litteraturtips

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert: 20.01.2013
 

 
 

Litteraturtips

Her vil vi gi tips om bøker vi selv har hatt glede av opp gjennom årene. Vi vil prøve å presentere et rikt spekter av litteratur, ikke bare aikidobøker. Vi har også et avsnitt om hvordan man enklest mulig kan skaffe bøkene selv. Under "Nyheter" kan du se hva vi har lagt inn de siste ukene, så slipper du å bla gjennom hele lista om du besøker oss ofte (bøkene under "Nyheter" står også oppført under riktig overskrift lenger ned).
 

 

 

Nyheter (pr. 11/8-10)

  • Renzo Gracie and Royler Gracie: Brazillian Jiu-Jitsu, Theory and Technique. - Montpelier, Vermont : Invisible Cities Press, cop. 2003. - ISBN: 1-931229-29-5.

BJJ. Denne boken tar for seg pensum fra blått til svart belte i hht Renzo og Royler Gracie. Den beskriver posisjoner, teknikker og escapes "fra bunnen av". Hver teknikk beskrives skritt for skritt på en lettfattelig måte. Bildene er svært gode og viser teknikkene slik at viktige momenter kommer klart frem. Viktige punkter er fremhevet med eget bilde og egen tekst. I tillegg til teknikkdelen er det også en egen del med treningsfilosofi og tips for å fremme bedre læring under trening. Alt i alt en lettfattelig og god bok som inneholder mye bra stoff. Dette er en bok jeg helt klart kan anbefale som førstegangsbok i BJJ. (VK)

 

  • Royler Gracie: Submission Grappling, Techniques. - Montpelier, Vermont : Invisible Cities Press, cop. 2001. - ISBN: 1-931229-08-2.

Submission Grappling. Denne boken tar for seg submission grappling (no-gi). Boken beskriver teknikker, posisjoner, take-downs og escapes systematisk og lettfattelig. Teknikkene følges gjerne opp med variasjoner over et tema (for eksempel en eller flere posisjoner eller en sweep). Også denne boken har svært gode og beskrivende bilder, samt egne detaljbeskrivelser/viktige momenter. Helt først i boken deler forfatteren med seg av sine erfaringer mht. trening og forberedelser forut for konkurranser. Helt klart veldig nyttig uansett om man har tenkt å konkurrere eller ikke. Boken forutsetter at man har en viss erfaring i BJJ, men det er absolutt ingen forutsetning for å få veldig mye ut av denne boken. Anbefales! (VK)

Tilbake til toppen av denne siden.

Aikido - klassikerne

  • A. Westbrook og O. Ratti: Aikido and the dynamic sphere : an illustrated introduction. - Rutland, Vermont : Tuttle Publ., oppr. utg. 1970. - ISBN-10: 0804832846. - ISBN-13: 978-0804832847.

Aikidoens "bibel". En tilnærmet fullstendig innføring i aikido. Her er det mye å lese. Boka inneholder alt fra korrekt sittestilling og hvordan man tar på seg drakten, til oppvarmingsøvelser, aikidoprinsipper og utføring av spesifikke teknikker. Et eget kapittel er viet avanserte teknikker; suwari waza, jo-, bokken- og tantoavvæpning, forsvar mot flere angripere og randori. Det hele  avsluttes med en fyldig ordliste. Boka er rikt illustrert med Rattis velkjente tegninger - enkle, levende og utrolig beskrivende. Skulle jeg ha noe å utsette på dette verket må det være at det nok passer best for den som er litt teoretisk anlagt. (KS)

 

  • Morihei Ueshiba (forord av Kisshômaru Ueshiba, oversatt av John Stevens): Budô : teachings of the founder of aikido. - Tokyo : Kodansha, cop. 1991. - ISBN-10: 4770020708. - ISBN-13: 978-4770020703

  En "må-ha" bok. Ueshiba skrev Budô allerede i 1938, men verket ble gjort tilgjengelig for almenheten først i 1991. Boka er tynn, (stort sett) lettlest og rikt illustrert. Del 1 består av en biografi over Morihei Ueshiba. Del 2 er den opprinnelige boka. Den innledes med dikt av Ueshiba og noen korte avsnitt om treningen. Deretter vises aikidoprinsipper og -teknikker i trinn-for-trinn bilder med kortfattet, forklarende tekst. Del 3 viser også teknikker i trinn-for-trinn bilder, men denne gangen uten tekst. (KS)

Tilbake til toppen av denne siden.

Aikido - teknikker

  • Gozo Shioda og Yasuhisa Shioda: Total aikido : The master course. - Tokyo : Kodansha, cop. 1996. - ISBN: 4-7700-2058-9. - ISBN-13: 978-4770020581.

    Meget god innføring i aikido. Boka gir utførlige beskrivelser av et stort antall teknikker i tekst og trinn-for-trinn bilder. Viktige poenger vektlegges og det er også gjort plass til avsnitt om vanlige feil. Teksten er lettlest, kortfattet og presis. Teknikkene favner et vidt spekter; ruller og andre grunnøvelser, ubevæpnede teknikker og tantodori. Har også et kapittel med selvforsvarsteknikker. Siden dette er Yoshinkan aikido vil terminologien av og til være litt forskjellig fra Aikikai, men ikke la dette hindre deg fra å lese denne boka. (KS)

 

  • Christian Tissier : Aikido : fondamental. - Argentuil : Sedirep, cop. 1979. - ISBN: 2-901551-10-6.

Rikt illustrert bok med trinn-for-trinn bilder som tar for seg et stort utvalg stående teknikker fra forskjellige ubevæpnede angrep, inkl. ushiro waza (angrep bakfra). Boka innledes med noen korte kapitler om bl. a. Morihei Ueshiba, dojoetikette, og begrepene Ki, Kokyu (pust) og Hara (senter). Teksten er fransk, men bildene er så beskrivende at man ikke trenger franskkunnskaper for å ha glede av boka. (KS)

 

  • Christian Tissier : Aikido : fondamental (bind 2) : Culture et Traditions. - Boulogne-Billancourt : Sedirep, cop. 1981. - ISBN: 2-901551-00-9.

(NY utgave: Aikido : fondamental : Techniques supérieures. - Noisy sur Ecole : Budo Editions, 2006. - ISBN-10: 2846171009. - ISBN-13: 978-2846171007.)

Denne boka gir en innføring i forholdsvis avanserte teknikker; suwari waza (sittende teknikker), hanmi handachi waza (halvt sittende teknikker), koshi nage (hoftekast) og tantodori (knivavvæpning). Alle teknikkene presenteres i trinn-for-trinn bilder. Boka innledes med et forord av Kisshomura Ueshiba, et kort kapittel om Do/Michi (Veien) og en zenanekdote om sverdmesteren Shoken og den fantastiske katten. Det hele avsluttes med en ordliste. Boka er franskspråklig, men bildene er så beskrivende at man ikke trenger franskkunnskaper for å ha nytte av den. (KS)

NB! For deg som har lyst til å lese om Shoken og katten, men ikke kan fransk, så finnes historien på engelsk HER (ekstern link).

 

  • Christian Tissier : Aikido : fondamental (bind 4) : Techniques avancées. - Boulogne-Billancourt : Sedirep, cop. 1987. - ISBN: 2-901551-40-8.

En omfattende og grundig presentasjon av avanserte aikidoteknikker der det forventes tempo og flyt. Hovedvekten ligger på kokyu nage fra forskjellige angrep, men det er også teknikker som sumi otoshi, ude kime nage, ude garami nage, sokumen irimi nage m.m. Angrepene er både forfra og bakfra. Det finnes også kapitler om jodori (joavvæpning) og tachidori (sverdavvæpning). Alle teknikkene er illustrert med trinn-for-trinn bilder. Boka avsluttes med en ordliste. Teksten er fransk, men bildene er så beskrivende at man ikke trenger franskkunnskaper for å ha glede av boka. (KS)

 

  • Christian Tissier : Aikido : Initiation. - Argentuil : Sedirep, cop. 1983. - ISBN: 2-901551-14-9.

Innføring i aikido for nybegynnere. Gjennomillustrert bok med trinn-for-trinn bilder. Her vises oppvarmingsøvelser, fallteknikk, grunnøvelser, korrekte angrep og de viktigste teknikkene. Har også et kapittel om Morihei Ueshiba og en ordliste. Teksten er fransk, men bildene er så beskrivende at man ikke trenger franskkunnskaper. Absolutt en nyttig bok også for viderekomne utøvere. (KS)

 

  • Christian Tissier: Aïkido : Progression technique du 6ème kyu au 1er dan. - Argentuil : Sedirep, cop. 1990. - ISBN: 2-901551-57-2.

(NY utgave: Aïkido : Progression d'enseignement de la ceinture blanche à la ceinture noire. - Argentuil : Sedirep, 2004. - ISBN-10: 290155167X. - ISBN-13: 978-2901551676.)

En bok som bør finnes i enhver aikidokas hjem. Denne omfangsrike boka har trinn-for-trinn bilder av alle teknikker fra Tissiers kyupensum (5.-1. kyu), den er derfor den viktigste læreboka for flere av Aikikan Norges klubber. Men den er et unikt hjelpemiddel, også for de som har et annet pensum. Boka er franskspråklig, men det er lite tekst og billedseriene er så beskrivende at man overhodet ikke trenger franskkunnskaper for å ha glede av den. (KS)

Tilbake til toppen av denne siden.

Aikido - våpenbruk

  • Phong Thong Dang og Lynn Seiser: Aikido : weapons techniques : the wooden sword, stick and knife of aikido. - Rutland, Vermont : Tuttle Publ., cop. 2006. - ISBN:10: 0804836418. - ISBN:13: 978-0804836418.

Om bruk av bokken, jo og kniv (tanto) i aikido. Boka viser hvordan våpnene skal holdes og gir retningslinjer for bruk. Den har enkle øvelser, enkeltstående og parvis, med bokken og jo, samt noen knivavvæpningsteknikker. Det er også korte kapitler om våpnenes historie, grunntanker i aikido og zanshin. Boka er rikt illustrert, delvis med trinn-for-trinn illustrasjoner og avsluttes med ordliste og litteraturhenvisninger. Nivået er enkelt og kvaliteten på boka litt ujevn. Illustrasjonene er f.eks. ikke helt på høyde med det man finner i Tissiers bøker (nå er riktignok de i særklasse). Det er viktig å legge merke til at det er enkelte forskjeller mellom det som presenteres som basic i boka og det som læres bort i Aikikan Norge. Likevel kan dette være en nyttig bok, særlig for dem som har liten erfaring med våpenbruk. Det finnes dessverre lite stoff om aikiken/aikijo på markedet. Les den gjerne, men ikke bruk den som en bibel! (KS)

 

  • Stefan Stenudd: Aikibatto : sword exercises for aikido students. - North Charleston, South Carolina : BookSurge, cop. 2007. - ISBN:10: 1419658786. - ISBN:13: 978-1419658785.

Stefan Stenudd (6. dan aikikai) begynte å trene aikido i  1972. Han trener også iaido (= kunsten å trekke sverd). Opp gjennom årene har han utviklet et eget system for å lære bort våpenøvelser til aikidoutøvere. Dette systemet kaller han aikibatto. Aikibatto er hovedsaklig et sverdsystem, men Stenudd har også funnet plass til 10 øvelser med jo. Ved siden av en utførlig innføring i aikibatto inneholder også boka avsnitt om bl.a. budoens spirituelle aspekter (jfr. Ki) og japansk sverdkunst. Rikt illustrert, øvelsene gjengis med trinn-for-trinn illustrasjoner. Boka avsluttes med en ordliste.   (KS)

Om aikibatto, se hjemmesiden aikibatto.com.

 

  • Christian Tissier : Aikido : fondamental (bind 3) : Techniques de baton. - Boulogne-Billancourt : Sedirep, cop. 1983. - ISBN: 2-901551-17-3.

Innføring i aikijo. Inneholder Jo suburi, Kumijo, 13-kataen (her kalt 14-kata), 31-kataen og en rekke andre øvelser, inkl. noen med angrep fra flere motstandere. Boka avsluttes med en kort ordliste. En meget grundig bok, rikt illustrert med trinn-for-trinn bilder. Et unikt hjelpemiddel til våpentreningen, jeg har aldri sett noe tilsvarende når det gjelder våpenøvelser. Boka er franskspråklig, men det er lite tekst og bildene er så beskrivende at man ikke trenger å lese teksten for å bruke boka. (KS)

           Tilbake til toppen av denne siden.

Aikido - undervisning

  • C.M. Shifflett: Aikido exercises for teaching and training. - Merrifield, Virginia : Round Earth Publ., 2004. - ISBN-10: 1-55643-314-X. - ISBN-13: 978-1556433146.

En omfangsrik og nyttig aikidobok som fortjener et stort publikum. Boka er uvanlig på den måten at den først og fremst henvender seg til instruktøren (men alle aikidoutøvere, både nybegynnere og viderekomne kan utvilsomt ha stort utbytte av å lese den). Innholdet favner vidt. Her er alt fra ABC for nybegynneren (hvordan knyte et belte, hvor ofte skal jeg trene) via hvordan man utfører bestemte øvelser og teknikker til tips om hvordan man bør instruere. I tillegg gir forfatteren gode svar på mange vanlige spørsmål om aikido. Det er også gjort plass til ordliste og littatur- og filmhenvisninger. Norske Kjartan Clausen er en av de mange som er sitert i boka. (KS)

Tilbake til toppen av denne siden.

Aikido - ordbøker

  • Michael W. Taylor: Aikido terminology : an essential reference tool in both english and japanese. - <USA> : Lulu.com, cop. 2004. - ISBN-10: 1-4116-1846-7. - ISBN-13: 978-1411618466.

Japansk-engelsk aikido-ordbok. Såvidt jeg vet den eneste på markedet. Boka tar for seg de fleste av de ordene man kan få bruk for i forbindelse med en aikidotrening; navn på teknikker, bevegelser, treningsutstyr, kroppsdeler m.m. Ordene presenteres i kanji, hiragana og romaji (med latinske bokstaver), med engelsk forklaring og hjelp til uttalen. Et nyttig hjelpemiddel både for å lære mer om japansk språk/skrift og for å forstå teknikkene bedre. (KS)

           Tilbake til toppen av denne siden.

Aikido - generelt

  • George Leonard: The way of aikido : life lessons from an american sensei. - New York : Dutton, cop. 1999. - ISBN: 0-525-94413-3.

(NY utgave utg. 2000: ISBN-10: 0452279720. - ISBN-13: 978-0452279728.)

En annerledes bok om aikido, fullstendig fri for stoff om de spesifikke aikidoteknikkene. Forfatteren forteller om sitt møte med aikido og om hvordan han bruker aikidoens filosofi og prinsipper i dagliglivet. Dette er en bok om aikido som vei til selvutvikling. Det kan høres tungt ut, men stoffet formidles lett fordøyelig, nærmest skjønnlitterært. Her kan det være mye å hente for de fleste av oss. Forfatteren (5. dan) har trent aikido i over 30 år, leder en dojo i California, holder kurs i selvutvikling og har skrevet i alt 12 bøker. (KS)

 

  • Stefan Stenudd: Aikido : den fredliga kampkonsten. - Malmö : Arriba, 1998. - ISBN: 91-7894-018-4.

Også utgitt på engelsk: Aikido: The Peaceful Martial Art. - North Charleston, South Carolina : BookSurge, cop. 2008. - ISBN:10: 1419658794. - ISBN:13: 978-1419658792.

Stefan Stenudd (6. dan), hovedinstruktør i aikidoklubben Enighet i Malmö, har skrevet denne meget omfattende, men lettleste boka om aikido. Boka tar for seg aikidoens prinsipper, filosofi og historie - både i verdenssammenheng og i Sverige. For oss nordmenn er det spesielt morsomt å lese om vår egen Mouliko. Stenudd tar oss med på ordentlige dypdykk i filosofien, men språket flyter godt og han klarer å formidle dette forholdsvis tunge stoffet på en enkel måte. Boka inneholder et register med biografiske opplysninger over et stort antall aikidopersonligheter, samt en omfattende ordliste. En bok som bør finnes i hjemmet til alle skandinaviske aikidoutøvere. (KS)

NB! En tysk versjon av boka ligger gratis ute på nettet: Klikk her (ekstern link).

 

  • Stefan Stenudd: Aikido handbok. - Malmö : Arriba, 2004. - ISBN: 91-7894-048-6.

Dette lille, billige heftet inneholder forbløffende mye. Den er beregnet på et svensk publikum, men er også interessant for oss nordmenn. Her finnes bl.a. korte artikler om aikido, budo, aikidoens historie i Sverige, oversikt over våpenøvelser, illustrasjoner av teknikker og katana, samt en fyldig ordliste. (KS)

 

  • John Stevens: The Shambhala guide to aikido. - Boston : Shambhala, cop. 1996. - ISBN-10: 1570621705. - ISBN-13: 978-1570621703.

Liten og lettlest introduksjon til aikido med fokus på historie og filosofi. Dette er en av de aikidobøkene som gir den enkleste innføringen i aikidoens filosofi. Derimot er det lite stoff om utførelsen av bestemte teknikker. Boka har 4 kapitler: Kap. 1 tar for seg Morihei Ueshibas liv. Kap. 2 gir en rikt illustrert introduksjon av kampkunsten aikido. Kap. 3 omhandler filosofien bak aikido og kap. 4 forteller kort om aikidoens forskjellige stilretninger. Boka avsluttes med en fyldig ordliste. (KS)

Tilbake til toppen av denne siden.

Aikido - skjønnlitteratur

  • Robert Twigger: Angry White Pyjamas : A Scrawny Oxford Poet Takes Lessons From The Tokyo Riot Police. - New York : Harper, 2000. - ISBN-10: 0688175376. - ISBN-13: 978-0688175375.

Underholdende biografisk roman om en utrent engelsklærer som mer eller mindre tilfeldig ender opp med å trene Yoshinkan aikido i Tokyo sammen med terrorpolitiet. Foruten å fortelle om aikido og hverdagen i én bestemt dojo gir boka også en interessant beskrivelse av Japan sett fra en utlendings synspunkt. (KS)

Tilbake til toppen av denne siden.

Kampkunst - diverse

  • Peter Lewis: Myths and legends of the martial arts. - London : Prion, cop. 1998. - ISBN-10: 1853752711. - ISBN-13: 978-1853752711.

En underholdende, liten bok stappfull av mer eller mindre kjente kampkunstmyter, hovedsaklig fra Kina og Japan. Tidsmessig spenner boka over flere tusen år, fra før vår tidsregning fram til Bruce Lee. Her blandes fakta og myter fritt. Mange av de korte, lettleste historiene har et tankevekkende poeng. Den som har god hukommelse kan kanskje klare å krydre sin egen undervisning med en fortelling eller to herfra. (KS)

 

  • Shiro Omiya: The hidden roots of aikido : Aiki jujutsu daitoryu. - Tokyo : Kodansha, cop. 1998. - ISBN-10: 4770023278. - ISBN-13: 978-4770023278.

Aiki jujutsu daitoryu. Kampkunsten Aiki jujutsu daitoryu, som i følge tradisjonen skal ha røtter tilbake til 800-tallet, er det viktigste grunnlaget for aikido. Denne boka gir et lite innblikk i AJD's historie, forteller om treningsmetodene og litt om begrepet "aiki",  men først og fremst er den en guide til teknikkene. Rundt 90 teknikker er beskrevet her, alle illustrert med trinn-for-trinn bilder. Det er både bevæpnede og ubevæpnede teknikker, mot en eller flere motstandere. Boka avsluttes med en fyldig ordliste. For oss aikidoutøvere er denne boka spesielt  interessant fordi vi får se bakgrunnen/opprinnelsen til teknikkene vi utfører. (KS)

 

Marc Tedeschi, fra USA, har 7. dan i hapkido og over 30 års erfaring med trening i forskjellige asiatiske kampkunster. Han har pr. i dag utgitt 11 bøker. Bøkenes tema er hhv. hapkido, taekwondo og anatomi/akupressur.

  • Marc Tedeschi: The art of ground fighting : principles & techniques. - Trumbull, USA : Weatherhill, cop. 2002. - ISBN-10: 0834804964. - ISBN-13: 978-0834804968.

Hapkido. Boken handler hovedsaklig om bakkekamp, men tar også for seg stående fotarbeid, grunnstillinger (stance/kamae), fallteknikk, sammenligning med andre kampsporter m.m. Av innholdet ellers kan nevnes: kvelninger, låseteknikker, fellinger, spark, div. forsvar og blokkeringer i bakkeposisjon. Lettlest og pedagogisk lagt opp med korte artikler og god innholdsfortegnelse. Rikt illustrert med trinn-for-trinn bilder. Har også anatomiske plansjer med oversikt over trykkpunkter. En bok som har stor nytteverdi også for dem som ikke trener hapkido. (KS)

 

  • Marc Tedeschi: The art of holding : principles & techniques. - Trumbull, USA : Weatherhill, cop. 2001. - ISBN-10: 0834804913. - ISBN-13: 978-0834804913.

Hapkido. Boken tar hovedsaklig for seg grep og låser, samt kvelninger og nervepunkter. Den har også artikler om forsvar mot kvelninger og låsteknikker. Av innholdet ellers kan nevnes en sammenligning med grep i andre kampsporter, grunnprinsipper for grep/låsning, fotarbeid, grunnstillinger (stance/kamae) og  fallteknikk. Lettlest og pedagogisk lagt opp med korte artikler og god innholdsfortegnelse. Rikt illustrert med trinn-for-trinn bilder. Har også anatomiske plansjer med oversikt over trykkpunkter. En bok med stor nytteverdi også for dem som ikke trener hapkido. (KS)

 

  • Marc Tedeschi: The art of striking : principles & techniques. - Trumbull, USA : Weatherhill, cop. 2002. - ISBN-10: 0834804956. - ISBN-13: 978-083480495.

Hapkido. Grundig bok om slag og spark, samt blokkeringer/forsvar mot slag, spark og grep. Boka inneholder også en sammenligning med slag og spark i andre kampsporter, grunnprinsipper for slag/spark, fotarbeid, grunnstillinger (stance/kamae) og  fallteknikk. Lettlest og pedagogisk lagt opp med korte artikler og god innholdsfortegnelse. Rikt illustrert med trinn-for-trinn bilder. Har også anatomiske plansjer med oversikt over trykkpunkter. En bok med stor nytteverdi også for dem som ikke trener hapkido. (KS)

 

  • Marc Tedeschi: The art of throwing : principles & techniques. - Trumbull, USA : Weatherhill, cop. 2001. - ISBN-10: 0834804905. - ISBN-13: 978-0834804906.

Hapkido. Grundig bok om forskjellige kasteteknikker og fellinger. Den inneholder også en sammenligning med kasteteknikker i andre kampsporter, grunnprinsipper for kast, fotarbeid, grunnstillinger (stance/kamae) og  fallteknikk. Lettlest og pedagogisk lagt opp med korte artikler og god innholdsfortegnelse. Rikt illustrert med trinn-for-trinn bilder. Har også anatomiske plansjer med oversikt over trykkpunkter. En bok med stor nytteverdi også for dem som ikke trener hapkido. (KS)

 

  • Marc Tedeschi: The art of weapons : armed and unarmed self-defense. - Trumbull, USA : Weatherhill, cop. 2003. - ISBN-10: 0834805405. - ISBN-13: 978-0834805408.

Hapkido. En bok som tar for seg væpnet og ubevæpnet selvforsvar mot (og også med) våpen som kniv, forskjellige stokker (kort, lang, spaserstokk), tau/rep, skytevåpen og andre objekter. Den inneholder også en sammenligning med våpenteknikker i andre kampsporter, fotarbeid og grunnstillinger (stance/kamae). Lettlest og pedagogisk lagt opp med korte artikler og god innholdsfortegnelse. Rikt illustrert med trinn-for-trinn bilder. Har også anatomiske plansjer med oversikt over trykkpunkter. En bok med stor nytteverdi også for dem som ikke trener hapkido. (KS)

Tilbake til toppen av denne siden.

BJJ/grappling

Renzo Gracie, f. 1967 i Brasil, bosatt i USA. Svart belte i BJJ. Konkurrerer i BJJ og MMA.

Royler Gracie, f. 1965 i Brasil, bosatt i USA.. Svart belte i BJJ. Konkurrerer i BJJ og MMA.

 

  • Renzo Gracie and Royler Gracie: Brazillian Jiu-Jitsu, Theory and Technique. - Montpelier, Vermont : Invisible Cities Press, cop. 2003. - ISBN: 1-931229-29-5.

BJJ. Denne boken tar for seg pensum fra blått til svart belte i hht Renzo og Royler Gracie. Den beskriver posisjoner, teknikker og escapes "fra bunnen av". Hver teknikk beskrives skritt for skritt på en lettfattelig måte. Bildene er svært gode og viser teknikkene slik at viktige momenter kommer klart frem. Viktige punkter er fremhevet med eget bilde og egen tekst. I tillegg til teknikkdelen er det også en egen del med treningsfilosofi og tips for å fremme bedre læring under trening. Alt i alt en lettfattelig og god bok som inneholder mye bra stoff. Dette er en bok jeg helt klart kan anbefale som førstegangsbok i BJJ. (VK)

 

  • Royler Gracie: Submission Grappling, Techniques. - Montpelier, Vermont : Invisible Cities Press, cop. 2001. - ISBN: 1-931229-08-2.

Submission Grappling. Denne boken tar for seg submission grappling (no-gi). Boken beskriver teknikker, posisjoner, take-downs og escapes systematisk og lettfattelig. Teknikkene følges gjerne opp med variasjoner over et tema (for eksempel en eller flere posisjoner eller en sweep). Også denne boken har svært gode og beskrivende bilder, samt egne detaljbeskrivelser/viktige momenter. Helt først i boken deler forfatteren med seg av sine erfaringer mht. trening og forberedelser forut for konkurranser. Helt klart veldig nyttig uansett om man har tenkt å konkurrere eller ikke. Boken forutsetter at man har en viss erfaring i BJJ, men det er absolutt ingen forutsetning for å få veldig mye ut av denne boken. Anbefales! (VK)

Tilbake til toppen av denne siden.

Lære japansk

  • AJALT (org.): Japanese for Busy People. - Tokyo : Kodansha, <1997-2007>.

    • Japanese for Busy People I. Textbook. ISBN-10: 4770030096.- ISBN-13: 978-4770030092.

    • Japanese for Busy People I. Workbook. ISBN-10: 4770030347. - ISBN-13: 978-4770030344.

    • Japanese for Busy People II. Textbook. ISBN-10: 477003010X. - ISBN-13: 978-4770030108.

    • Japanese for Busy People II. Workbook. ISBN-10: 4770030355. - ISBN-13: 978-4770030351.

    • Japanese for Busy People III. Textbook. ISBN-10: 477002052X. - ISBN-13: 978-4770020529.

    • Japanese for Busy People III. Workbook. ISBN-10: 4770023316. - ISBN-13: 978-4770023315.

Prisbelønnet serie i 3 bind med lærebøker i japansk. Hver bok består av et antall kapitler som tar for seg en dagligdags situasjon. Bøkene finnes i hhv. en kanautgave (japansk skrift; hiragana og katakana) og en romajiversjon (japansk skrevet med våre latinske bokstaver). Det anbefales å benytte kanaversjonen. Bøkene kan brukes til selvstudium eller i studiegrupper og er bl.a. blitt benyttet av Friundervisningen. Hvert bind består av tekstbok og arbeidsbok med medfølgende cd. Serien er over 20 år gammel og kommer stadig i nye utgaver. NB!  Bind 2 i den gamle utgaven er utvidet og endret til dagens bind 2 og 3. Helt nye, reviderte utgaver av bind 2 og 3 kommer i januar 2008. (KS)

 

  • Eri Banno ...<et al.>: Genki : an integrated course in elementary japanese. - Tokyo : Japan times, cop. 1999.

    • Genki 1. Textbook. - ISBN-10: 4789009637. - ISBN-13: 978-4789009638.

    • Genki 1. Workbook. - ISBN-10: 4789010015. - ISBN-13: 978-4789010016.

    • Genki 2. Textbook. - ISBN-10: 4789009823. - ISBN-13: 978-4789009829.

    • Genki 2. Workbook. - ISBN-10: 4789009874. - ISBN-13: 978-4789009874.

Japansk språk - lærebok. En engelskspråklig lærebokserie som gir en grundig innføring i  å lese, skrive og snakke japansk. Har blitt brukt ved Universitetet i Oslo gjennom flere år. Bøkene krever ingen forkunnskaper, men progresjonen er ganske høy (Bok 1 og 2 utgjorde tilsammen grunnfag i japansk). Stoffet egner seg nok derfor godt for undervisning i gruppe, evt. for den meget dedikerte enslige språkelev. Eleven presenteres for hiragana/katakana fra begynnelsen av første bok. I 23 kapitler følger vi en vennegjeng gjennom et skoleår i Japan. Korte stykker gir et visst innblikk i japansk dagligliv og kultur. Teksten har en god, lettlest font og er oppstykket med illustrasjoner og tabeller som øker tilgjengeligheten. I tillegg til hiragana og katakana lærer eleven over 300 kanji i løpet av serien.   (KS)

 

  • Helen Gilhooly: Beginner's japanese script : an introduction to reading and writing in japanese. - London : Hodder (Teach yourself books), cop. 1999. - ISBN: 0-340-73769-7.

(NY utgave på Teach yourself books, 2003: ISBN-10: 0340860243. - ISBN-13: 978-0340860243.)

Lettlest, engelskspråklig innføring i skriftlig japansk. Hovedvekten er på kanji, men det er også egne kapitler med hiragana og katakana. Boka tar for seg noe over 150 kanji, samt kombinasjoner av disse. Hvert kapittel er bygd opp med lese- og skrivetrening, ord- og tegnforståelse og oppgaver man skal løse (fasit bak i boka). Boka er rimelig, lett og får plass i en vanlig håndveske - kjekk å ha med seg overalt. Forfatteren er pedagog, har bodd i Japan i en årrekke, har undervist i japansk og laget undervisningsmateriale for både voksne og barn. (KS)

 

  • Fujihiko Kaneda: Easy kanji : a basic guide to writing japanese characters. - Lincolnwood, Illinois : Passport books, 1996. - ISBN-10: 0-844-28374-6. - ISBN-13: 978-0844283746.

Innføring i hvordan man skriver kanji. En presentasjon av 500 tegn med trinn-for-trinn anvisninger. Den praktiske bruken av tegnene vises gjennom setninger og korte tekster. Inneholder også en oversikt over hiragana og katakana. (KS)

NB! Samme forfatter har også utgitt bøkene "Easy Hiragana : First Steps to Reading and Writing Basic Japanese" og "Easy Katakana : How to Read and Write English Words in Japanese".

Tilbake til toppen av denne siden.

Om manga

  • Frederik L. Schodt: Dreamland Japan : Writings on Modern Manga - Japanese Comics for "Otaku". Berkeley, Cal. : Stone Bridge Press, cop. 1996. - ISBN-10: 1-880656-23-X. - ISBN-13: 978-1880656235.

Leser du manga? Vil du vite litt mer? Denne innføringen i begrepet manga er av enkelte blitt kalt "Mangaens bibel". Forfatteren tar for seg historien, utviklingen, industrien rundt manga, manga i den engelskspråklige verden og gir en presentasjon av kjente japanske magasiner og innføring i verkene til et par titalls mangaskapere. (KS)

Forfatteren Frederik L. Schodt er bl.a. kjent for sine mangaoversettelser. Trykk her for å komme til hjemmesiden hans.

Tilbake til toppen av denne siden.

Manga

  • Ken Akamatsu: Love Hina. - Oslo : Schibsted, 2006-2007 .
        <Engelsk utgave: Los Angeles : Tokyopop, 2002-2005 .>

     

    Manga. Humoristisk mangaserie bestående av 14 bøker (hver på nærmere 200 sider). Hovedpersonen er den mislykkede 19-årige studenten Keitaro Urashima som blir husvert på et jentepensjonat. En av bipersonene, Motoko Aoyama, er kendoutøver, ellers er denne serien blottet for budotilknytning. Men hva gjøre vel det, her er masser av forviklinger, romantikk og humor!
    "Love Hina" finnes også som animert tv-serie og det er utgitt et par romaner basert på tegneserien. (KS)

 

  • Kou Fumizuki: Ai Yori Aoshi. - Los Angeles : Tokyopop, 2004-2007.

Manga. Søt og romantisk mangaserie i 17 bind (hver bok på nærmere 200 sider). Hovedpersonene Karou Hanabishi og Aoi Sakuraba, begge arvinger til store bedrifter, er hemmelig gift. De er bosatt i et herskapshus sammen med en hel flokk jenter/unge damer, hvorav de fleste er småforelsket i Karou. Kjærlighet, forviklinger og mye moro, helt uten budotilknytning,
"Ai Yori Aoshi" finnes også som animert tv-serie og som PS2- og PC-spill. (KS)

 

Manga. Klassisk, anerkjent og meget god mangaserie i 28 bind (hver bok på ca. 300 sider). Vi følger samuraien Ogami Itto, en rōnin, på hans vandring gjennom 1600-tallets Japan sammen med sønnen Daigorō. En serie spekket med kamp, død, svik og hevn. Flotte illustrasjoner.
"Lone wolf and cub" er filmatisert flere ganger, både som kinofilm og tv-serie. (KS)

 

  • Hayao Miyazaki: Nausicaa of the Valley of the Wind. - San Fransisco : Viz Comics, 2000. - ISBN-10: 1569313482. - ISBN-13: 978-1569313480.

Manga. Denne fantastiske tegneserieromanen består av i alt 7 bind. Miyazaki skal ha brukt 13 år på å lage dette verket som senere la grunnlag for filmen med samme navn. Historien er den sedvanlige kampen mellom Det gode og Det onde, her i en SF/fantasy-miljøvernversjon. Fortellingens heltinne er Prinsesse Nausicaa som slåss for å bevare naturressursene på hjemplaneten. De 7 bindene kan kjøpes samlet eller hver for seg. (KS)

 

  • Hiroaki Samura: Blade : den udødelige. - Oslo : Schibsted, 2004- .
        <Engelsk utgave: Blade of the Immortal. - Milwaukie, Oregon : Dark Horse Comics, 1997- .>

Manga. En av de store moderne samuraiseriene. Serien er foreløpig ikke avsluttet. Handlingen er lagt til 1700-tallets Japan. Hovedpersonen Manji, en rōnin, har fått en forbannelse kastet over seg. Først når han har drept 1000 onde mennesker vil han få lov til å dø. Som dere sikkert skjønner er dette en voldelig serie; action, blod, død, ispedd litt galgenhumor. Illustrasjonene er realistiske og forseggjorte. (KS)

Tilbake til toppen av denne siden.

Tegneserier - filosofi, religion m.m.

Tsai Chih Chung (f. 1948 i Taiwan), en av Asias bestselgende tegneserieskapere, er kjent for sine tegneserieversjoner av Østens klassikere, først og fremst kinesisk filosofi og religion. God lesning, både som en enkel innføring i de klassiske verkene og som ren underholdning. Tsai Chih Chung har en enkel, humoristisk strek med et særpreget uttrykk. Han har laget flere titalls bøker. Det er også laget animerte filmer basert på deler av arbeidet hans. De engelskspråklige bøkene jeg har lest har også tekst på kinesisk. De fleste har forord/etterord om det originale verket og den historiske epoken verket stammer fra. (KS)
 

  • Tsai Chih Chung: The Dao of Zhuangzi : the harmony of nature. - New York : Anchor books, cop. 1997. - ISBN-10: 0385487428. - ISBN-13: 978-0385487429.

TAO - tegneserie. Oppfølgeren til "Zhuangzi speaks : the music of nature". 78 nye korte fortellinger som omhandler Zhuangzis (ca. 365-290 f.Kr.) liv og lære. Gir et godt innblikk i taoismen. Zhuangzi, også kjent som Chuang-tzu eller Mester Zhuang, var en av taoismen fremste filosofer og har hatt enorm innflytelse på kinesisk kultur. Grovt forenklet kan man si at Zhuangzi hyller spontaniteten, det naturlige. Han var motstander av politikk, all slags ambisjoner og intellektuelle debatter.
Boken har et forord om Zhuangzi og hans plass i kinesisk kultur. Har også kinesisk tekst. (KS)

 

  • Tsai Chih Chung: Sunzi speaks : the art of war. - New York : Anchor books, cop. 1994. - ISBN-10: 0385472587. - ISBN-13: 978-0385472586.

Militær strategi - tegneserie. Gjenfortelling av verdens kanskje mest kjente verk om militær strategi. Det er fortsatt meget populært, men i dag leses det nok hovedsaklig av folk som studerer ledelse og kommunikasjon. Sunzi (også kalt Sun Zi) skal i følge tradisjonen ha vært en kinesisk general som levde omkring 500 f.Kr., en samtidig av Konfucius. Man har få biografiske opplysninger om ham og enkelte bestrider at han er en historisk person. De eldste kjente eksemplarene av selve verket stammer fra ca. 250 f.Kr.
Boken har et forord om Sunzi og "The art of war". Den har også kinesisk tekst. (KS)

 

  • Tsai Chih Chung: The Tao speaks : Lao-tzu's whispers of wisdom. - New York : Anchor books, cop. 1995. - ISBN-10: 0385472595. - ISBN-13: 978-0385472593.

TAO - tegneserie. Gjenfortelling  av Lao-tzus "Tao te ching" (Dao de jing), taoismens viktigste verk, som ble ført til pennen i sin nåværende form ca. 350-250 f.Kr. Verkets opprinnelse er ikke verifisert, muligens er det satt sammen av brokker av flere forskjellige filosofers tekster. Det er bl.a. omtalt i av Zhuangzi på 300-tallet f.Kr. Det er usikkert om Lao-tzu (også kjent som Laozi, Lao Tse m.m.) er en historisk skikkelse, men i følge tradisjonen regnes han for taoismens grunnlegger og han skal ha levd omkring 600 f.Kr.
"Tao te ching" har hatt enorm innflytelse på kinesisk kultur og er trolig det kinesiske verk som er oversatt flest ganger til andre språk.
Boken har et forord om "Tao te ching" og verkets plass i historien. Den har også kinesisk tekst. (KS)

 

  • Tsai Chih Chung: Wisdom of the zen masters : the quest for enlightenment. - New York : Anchor books, cop. 1998. -  ISBN-10: 0385487436. - ISBN-13: 978-0385487436.

ZEN - tegneserie. I år 527 kom den indiske buddhistmunken Bodhidharma til Kina. Han la stor vekt på meditasjon og spredte den læren vi i dag kjenner som zen (chan på kinesisk, som kommer fra sanskrit dhyana = meditasjon). I denne boken presenteres vi for utdrag fra kjente zentekster og fortellinger om patriarker og zenmestere gjennom 400 år. Fungerer godt som innføring i zen og lærens historie.
Har også kinesisk tekst. (KS)

 

  • Tsai Chih Chung: Zen speaks : shouts of nothingness. - New York : Anchor books, cop. 1994. -  ISBN-10: 0385472579. - ISBN-13: 978-0385472579.

    (På svensk: Zen talar. - Furulund : Alhambra, cop. 1995. - ISBN: 91-87680-93-9.)

ZEN - tegneserie. Dette var mitt første møte med Tsai Chih Chung - kjærlighet fra første rute! Mer enn 100 korte historier, hovedsaklig hentet fra de tidlige zentekstene. Mange kjente anekdoter, f.eks. "A cup of zen", "Carrying a woman across the river", "Pointing at the moon". Boken fungerer som en enkel innføring i zen.
Boken har et forord om buddhisme/zen. Har også kinesisk tekst. (KS)

 

  • Tsai Chih Chung: Zhuangzi speaks : the music of nature. - Princeton, New Jersey : Princeton University Press, cop. 1992. - ISBN-10: 0691056943. - ISBN-13: 978-0691056944.

TAO - tegneserie. 78 korte fortellinger som omhandler Zhuangzis (ca. 365-290 f.Kr.) liv og lære. Gir et godt innblikk i taoismen. Zhuangzi, også kjent som Chuang-tzu eller Mester Zhuang, var en av taoismen fremste filosofer og har hatt enorm innflytelse på kinesisk kultur. Grovt forenklet kan man si at Zhuangzi hyller spontaniteten, det naturlige. Han var motstander av politikk, all slags ambisjoner og intellektuelle debatter.
Boken har et fyldig etterord om Zhuangzi og hans plass i kinesisk kultur. Har også kinesisk tekst. (KS)

           Tilbake til toppen av denne siden.

Skjønnlitteratur for budoutøveren

 

  • Ryûnosuke Akutagawa: Rashomon and Seventeen Other Stories (Penguin Classics). - London : Penguin, 2006. - ISBN-10: 0140449701. - . ISBN-13: 978-0140449709.

Ryûnosuke Akutagawa (1892-1927), en meget anerkjent japansk forfatter, er mest kjent for sine historiske noveller. Denne boka inneholder i alt 18 fortellinger. Selv har jeg dessverre bare lest en tidligere, mindre utgave. Denne nye utgaven skal være godt oversatt og man får flere noveller, samt et forord av Haruki Murakami (yndlingsforfatteren min) som ekstra bonus. Dette er utvilsomt god litteratur og fortellingene har et budskap, men boka er likevel forholdsvis lettlest. Og selv om forfatteren har et noe dystert syn på tilværelsen er mange av novellene krydret med en god porsjon humor.
Kurosawa hentet inspirasjon til filmen Rashomon fra to av disse fortellingene. (KS)

 

  • Eiji Yoshikawa: Musashi : An epic novel of the samurai era. - Tokyo : Kodansha, cop. 1995. - ISBN-10: 4770019572. - ISBN-13: 978-4770019578.

Eiji Yoshikawa (1892-1962), en populær japansk forfatter, er kjent for sine historiske romaner. Dette er den klassiske romanen om den legendariske samurai Miyamoto Musashis liv, en av bøkene man nærmest "må" lese om man er interessert i budo. Det er en (forholdsvis) spennende bok om en spennende historisk skikkelse. Man får også et visst innblikk i 1600-tallets Japan. Personlig synes jeg enkelte av slag-/og kampscenene blir litt langdryge, men jeg har hittil ikke møtt én mann som er enig med meg der.
Den kjente filmtrilogien "Samurai" med Toshiro Mifune i hovedrollen er basert på denne boka. (KS)

Tilbake til toppen av denne siden.

Fantasy

  • Lian Hearn: Tales of the Otori.

Fantasy. En serie bøker der handlingen er lagt til en oppdiktet versjon av føydaltidens Japan. Opprinnelig var serien en trilogi, men den er utvidet med to ekstra bøker i senere tid. Hovedpersonen er Otori Takeo (født som Tomasu). Vi følger hans dramatiske liv fra 15-årsalderen til et godt stykke opp i voksen alder. Kjærlighetshistorien mellom Takeo og den vakre Kaede har en sentral plass i fortellingen.   (KS)

 

Across the Nightingale Floor (Tales of the Otori, Book 1)  ISBN: 10: 1573223328. - ISBN: 13: 978-1573223324.
På norsk: Det syngende gulvet (Otorienes tid, bind 1). - Oslo : Damm, 2004. - ISBN: 82-04-09538-4

Vi treffer Takeo mens han fremdeles er kjent under navnet Tomasu, en ung bondegutt med mystiske evner. Han er oppvokste på landsbygda i en forbudt sekt. Da landsbyens innbyggere blir massakrert er Takeo eneste overlevende. På merkelig vis blir han reddet av adelsmannen Otori Shigeru. Adelsmannen adopterer unggutten og gjør ham til sin arving.

 

Grass for His Pillow (Tales of the Otori, Book 2) ISBN:10: 1594480036. - ISBN:13: 978-1594480034
På norsk: Hegrens tegn (Otorienes tid, bind 2). - Oslo : Damm, 2006. - ISBN: 82-04-13179-8

Takeo rives i to retninger. Han er bundet til Stammen som vil utnytte hans magiske evner. På den annen side er han også arving i den mektige Otoriklanen. Den forbudte kjærligheten mellom Takeo og Kaede gjør ikke situasjonen enklere.

 

Brilliance of the Moon (Tales of the Otori, Book 3) ISBN:10: 1573222704. - ISBN:13: 978-1573222709
På norsk: I lys av månen (Otorienes tid, bind 3). - Oslo : Damm, 2005. - ISBN: 82-04-10885-0

Takeo er spådd en stor framtid, men kjærligheten mellom ham og Kaede har provosert Arai, en av landet mektigste krigsherrer. I tillegg er nå også Stammen å telle blant fiendene hans. Takeo ønsker å vinne tilbake Kaedes landområder og overta lederskapet i Otoriklanen, men vil han lykkes?

Tilbake til toppen av denne siden.

Hvor får jeg tak i bøkene?

De fleste av disse bøkene bør kunne skaffes også i dag. I Oslo har f.eks. Norli og Tanum brukbare Martial Arts-avdelinger, mens Bokkilden trolig er den norske internettbokhandelen med best utvalg. Outland har et brukbart utvalg av manga. Av utenlandske nettbokhandlere peker Amazon seg ut. Den amerikanske avdelingen har utvilsomt størst utvalg, men portoen er lavere om man bestiller fra England. Og de franske bøkene finner man, naturlig nok,  i den franske filialen deres. Fransk budolitteratur kan også bestilles fra Sedirep i Frankrike. Svensk litteratur kan være vanskelig å finne på internett, men jeg har hatt hell med meg hos Akademibokhandeln Bokus.

Ang. ISBN: Jeg oppgir ISBN-nummer, men ikke se dere blinde på dette. Nye/andre utgaver av bøkene vil oftest ha et annet ISBN-nummer, selv om innholdet kan være identisk.

 

KS - skrevet av Kine Skrimstad

 

 

Tilbake til toppen av denne siden.

hiddenpic hiddenpic hiddenpichiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic