Romerike aikidoklubb
 
 

Hva er Aikido?

Aikido er en japansk kampkunst skapt av Morihei Ueshiba på begynnelsen av 1900-tallet.
I aikido søker man å utnytte motstanderens kraft og bevegelse til enten å kaste ham eller å få kontroll over ham ved hjelp av en lås. Man skal uskadeliggjøre angrepet uten å skade motstanderen. Bevegelsene er i hovedsak sirkulære og det legges stor vekt på bevegelse og flyt i teknikkene. Aikido passer for alle uansett styrke, kjønn og alder. Fordi man gjør seg nytte av motstanderens kraft trenger man ikke selv å være stor og/eller sterk. Om man tar vare på kroppen sin og ikke får spesielle problemer med helsen skal man kunne trene aikido til godt opp i alderdommen. Ueshiba fortsatte den daglige treningen fram til et par måneder før sin død.

Navnet Aikido er satt sammen av ai (harmoni/kjærlighet), ki (livskraft/energi) og do (vei/måte). Ordet kan tolkes på flere forskjellige måter, f.eks.: Veien til harmoni/kjærlighet, Veien gjennom livskraften til harmoni, Veien til harmoni med livskraften

 

Historie

Morihei Ueshiba (1883-1969) 

Aikidoens grunnlegger Morihei Ueshiba (også kalt O'Sensei) ble født 14. desember 1883 i Tanabe, en fiskerlandsby på sørkysten av Japan. Ueshiba var svakelig som barn, dette var en av grunnene til at han begynte å trene forskjellige kampkunster som jujutsu, fekting med sverd og spydkamp. Den viktigste inspirasjonen til sin senere "oppfinnelse" aikido fikk han nok likevel fra Daito-ryu Aikijujutsu som han trente under Sokaku Takeda (1859-1943).  Ueshiba innviet sin første faste dojo Kobukan i Tokyo i 1931, adressen er den samme som dagens Hombu Dojo. Navnet Aikido ble offisielt registrert i 1942. I 1948 ble stiftelsen Aikikai grunnlagt.
 

Ønsker du å vite mer? Se gjerne her: The Encyclopedia of Aikido (i Aikido journal).

 

Tilbake til toppen av denne siden.

hiddenpic hiddenpic hiddenpichiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic