Romerike aikidoklubb
 
 

Rapporter fra treningsleire og arrangementer

Her vil vi skrive litt om forskjellige arrangementer der vi har vært tilstede. (NB! Alle er velkomne til å skrive og sende inn egne rapporter!)
 

2012

  • Marc Bachraty i Uppsala 10.-11. mars (kommer)

2011

  • Juniorleir (kommer)
  • BJJ på Strømmen (kommer)
  • Tissier i Stockholm 8.-9. april (kommer)
  • Tissier i Vincennes 19. mars
  • Nyttårsleir 2. januar (kommer)

2010

2009

2008:

2007

 


 

Tissier i Vincennes 19. mars 2011

I år tok jeg meg turen til Paris og Cercle Tissier i Vincennes for et seminar med Christian Tissier. Som forventet var det mange (og høyt graderte) deltagere der, men også noen nybegynnere. Vi måtte benytte begge de to tilstøtende salene for å få plass.

Vi begynte med teknikker fra gyaku hamni inngang, tai no tenkan ho over til
kokyo ho, og så over til ikkyo. Tissier hadde fokus på kontakt og ”likhet” gjennom teknikken, altså en nøytral uke-form uten å holde igjen/gi unødvendig mye motkontakt. Han presiserte at uke forventes å reagere på det tori gjør. Han var veldig opptatt av at tori og ukes bevegelse skal forenes/styres (oppover) av tori og at det ikke skulle ende opp i kollisjon eller (mot-)press fra uke.

Han (dvs. vi) jobbet med ukes rolle og hva som er instinktivt å gjøre – beskytte seg selv. Noe som er karakteristisk med det Tissier viser er at man ikke skal kaste seg av gårde (før teknikken er utført), men heller ikke stå igjen fordi man da eksponerer seg for (mot-)angrep fra tori.

Han gikk skrittvis gjennom mottak fra shomen uchi og de forskjellige momentene ved ikkyo omote og ikkyo ura. Han gjorde deretter tilsvarende for yokomen uchi. Også her la han vekt på ukes rolle og hvordan man som uke beskytter seg (eller i alle fall burde beskytte seg) og også hvordan man som tori takler denne situasjonen. For selve utførelsen at teknikken var det et nøytralt mottak og fokus på atemi og rotasjon/plassering som ble vektlagt.

Etter en velfortjent pause/lunsj gikk vi løs på tenchi nage og irimi nage. Her var det flyt som var temaet. Man skal utføre hele teknikken i én bevegelse, altså uten å stoppe. Dette er ikke alltid like lett, selv for viderekommende ;-)
Og som det ble sagt; da må man tilpasse utførelse/hastighet til ukes nivå.

Helt til slutt gjorde vi ushiro ryo katatedori kote gaeshi. Tissier forklarte form og konsekvenser av å gjøre dette ”feil”. Man skal ikke gi uke anledning til å gjøre annet enn det angrepet tori ønsker. Han viste at ved ”feil” mottak/inngang eksponerer man seg for andre angrepsformer.

Selv om all undervisning foregikk på fransk (litt basiskunnskap i fransk er sikkert ikke dumt) var det lett å få med seg hovedpoengene bare ved å observere. Dette er noe jeg liker godt ved Tissier; han gjør klare og tydelige teknikker. Det er ingen tvil om hva som kommer :)
I tillegg passer han på å gå rundt i alle deler av dojoen for å se/vise.
Det var alt i alt et trivelig gjensyn med Vincennes og en leir som ga nyttig ”faglig påfyll”.          
(VK)

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Yamaue i Romerike Jujutsu Klubb 15.-17. oktober 2010

På årets leir med Soke Yamaue var det denne gangen satt av en dag til barne-/juniortrening. Yamaue viste seg som en engasjerende og flink barneinstruktør som kommuniserte godt med ungene. Barna gikk gjennom både forflytning, grunnteknikker og slag/spark. På leiren var det både aikido- og jujutsubarn. For aikidoutøverne var mye av stoffet nytt og annerledes, men Yamaue forklarte godt slik at alle klarte å følge med.

Leiren for voksne gikk over to dager (lørdag/søndag). Yamaue viste nok en gang likhetene mellom våre to stilarter, aikido og (aiki-) jujutsu. Flere av øvelsene vi gjorde var direkte overførbare til ”vanlige” aikidoteknikker. Han la (som vanlig) vekt på hvordan man kan utnytte god plassering til sin fordel ved utførelse av teknikkene. Vi gjorde blant annet en frigjøringsteknikk som lignet på irimi nage, samt håndleddsslåser (det vi i aikido kjenner som kote gaeshi og nikkyo). Han viste hvordan man kunne avslutte teknikkene (balansebryting og lås/kontring med slag) avhengig av motstanderens reaksjon. Han viste også prinsippet med hvordan man oppretter og opprettholder kontakt med partner/motstander gjennom teknikkene. Dette ble illustrert med grep, frigjøringer og tilhørende låseteknikker.

Leiren var godt besøkt og det kom tilreisende fra flere klubber. I tillegg til å være lærerikt var dette en ypperlig anledning til å bli kjent med andre og knytte kontakter med andre i kampsportmiljøet.     (VK)

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Sommeravslutning 20. juni 2010

Som vanlig hadde vi invitert til sommeravslutning for både aikido- og jujutsuklubben, selvfølgelig med trening først :-) Til tross for fantastisk vær var vi 15 på aikidotrening. Absolutt ikke dårlig!
Vi varmet opp sammen, delte oss deretter inn i grupper og trente på eget pensum.

Etter treningen samlet vi oss til grilling og sosialt samvær hjemme hos Kine og meg. Flere valgte å ta med familie/barn, vi var rundt 30 til sammen.  Når alle hadde fått tilberedt og fortært mat, så var det tid for kaker. I tillegg til Kines bakst hadde flere tatt med ekstra kaker og jordbær - et godt initiativ! Kine ble også overrasket med blomster og bursdagsgave fra gjestene. Det satte hun stor pris på :)

Kvelden fikk en dramatisk avslutning da vår forvokste valp fikk et insektstikk ved øyet og ble alvorlig syk. Så utrolig flaks at vi hadde både dyrlege og lege blant gjestene. Takk for at dere ordnet opp!

Som i fjor var dette et veldig vellykket og hyggelig arrangement - det vil utvilsomt bli gjentatt neste år.      (VK)

Bilder fra arrangementet finner dere her. (Kommer)

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Påskeleir 28. mars 2010

Til årets påskeleir møtte 14 stykker opp til Vebjørns gjennomgang av irimi nage, flyt, kontakt og låseteknikker.
Stemningen var som vanlig god, vi er tydeligvis velsignet med meget hyggelige gjester :)

Bilder fra leiren finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Romjulsleir 27. desember 2009

Noe som har vært veldig hyggelig med leirene våre er at vi har hatt deltakere fra mange forskjellige klubber. Denne gangen fikk vi også besøk fra NAF i tillegg til Sunyata, Aikikan Oslo og Drammen. Leiren hadde 15 deltakere.

Dagens tema var ukerollen/fallteknikk, tantodori og ushiro waza.

Bilder fra leiren finner dere her. (Kommer)

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Juleavslutning 20. desember 2009

Hele 14 stykker tok seg tid til en pause fra juleforberedelsene denne siste søndagen før jul. Det syntes jeg var imponerende!. Som i fjor startet vi med en god og dynamisk treningsøkt for å brenne unna flest mulig kalorier. Deretter dekket vi til langbord og spiste oss riktig gode og mette.
Alle medlemmene hadde med seg hver sin matrett som vi delte broderlig. Et enkelt og hyggelig konsept som herved anbefales for alle klubber med småskral økonomi.  

For meg var denne dagen ekstra hyggelig fordi 2 av mine gamle elever fra Aikikans Oslos barnegruppe var tilstede :)            (KS)

Bilder fra avslutningen finner dere her. (Kommer)

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Yamaue 24.-25. oktober 2009

Soke Yamaue besøkte Romerike Jujutsu Klubb i oktober. I tillegg til å være en dyktig og tålmodig instruktør har Yamaue også et meget sympatisk, vinnende vesen. Å være på leir med ham er alltid en glede! Mange av teknikkene han lærer bort kjenner vi igjen fra aikidopensumet. Personlig har jeg stor nytte av å se dem i et annet, kanskje mer praktisk lys. Jeg er tydeligvis ikke alene om å tenke slik, det var forholdsvis mange aikidoutøvere tilstede. På leiren jobbet vi mye med plassering og innganger, mottak av slag og et stort utvalg låseteknikker.                        (KS)

Bilder fra leiren finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Sommeravslutning 21. juni 2009

Som i fjor holdt vi felles sommeravslutning for aikido- og jujutsuklubben med trening i dojoen og grillfest  hos Kine/Vebjørn etterpå. Denne gangen var været mye bedre, vi kunne sitte ute og grille :) Og også i år hadde enkelte med seg familien. Den årlige grillfesten ser ut til å bli en hyggelig tradisjon! (KS)

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Philippe Orban 8.-10. mai 2009

Aikikan Oslo feiret 20-års jubileet sitt med en Philippe Orban-leir. Jeg hadde ikke trent for ham på mange år og var veldig spent på hvordan leiren ville bli.
Jeg må si det ble et gledelig gjensyn, både med min gamle dojo og med Philippe! Han har utviklet seg veldig, både som utøver og instruktør. I dag er han utvilsomt en av de dyktigste av dem som besøker Norge på fast basis.
På leiren viste han basicteknikker der han la vekt på plassering, timing, kontakt og balansebryting. En interessant og nyttig leir!

Lørdag ble det arrangert fest for gamle og nye "aikidokolleger" der vi fikk servert nydelig mat fra Markas' firma.                 (KS)

Bilder fra leiren finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Påskeleir 5. april 2009

Vi var så godt fornøyde med romjulsleiren at vi bestemte oss for å fortsette å holde leir i forbindelse med høytidene. Oppmøtet vil nok aldri bli optimalt i disse periodene når så mange er bortreist, men det får vi bare leve med :)
Denne gangen hadde Vebjørn valgt fallteknikk, låseteknikker og tantodori som temaer.
Oppmøtet var dårligere enn sist, men de 10 som dukket opp fikk en lærerik og hyggelig dag.            (KS)

Bilder fra leiren finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Oppvisning i Konserthuset 8. mars 2009

Flere aikidoklubber fra Osloområdet samlet seg om å holde oppvisning i Oslo konserthus på Kvinnedagen 8. mars. Tilstede var utøvere fra Romerike aikidoklubb (Inger), Sunyata Aikido Klubb (Andrea, Matei, Tea, Charleen, og Patrick), Aikikan Oslo (Bjørn) og Tenshinkan (Britt). Vi hadde en stand der vi svarte på spørsmål om aikido og hadde ca. 30 x 2 minutters oppvisning. Tanken bak var å vise frem aikido som en kampkunst der både jenter og gutter trener sammen på like vilkår og at dette er en idrett som også passer jenter meget godt. Vi var en av to grupper som hadde oppvisning utenom scenen og vi hadde mange tilskuere og fikk gode tilbakemeldinger. Får håpe at vi klarer å rekruttere folk til aikido, spesielt jenter. Vi gjentar gjerne en slik suksess.      (IW)

Bilder fra arrangementet finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Romjulsleir 28. desember 2008

Vi er nok litt sene i avtrekkeren her på Romerike for dette var den første leiren vi arrangerte i klubben, nesten 2 år etter oppstarten. Vebjørn ønsker å holde en serie leire der han underviser i ting som ofte blir nedprioritert på de vanlige treningene der fokuset ofte ligger på pensum/gradering. Den røde tråden her skal være flyt, kontakt, kontroll - de 3 grunnprinsippene i aikido (som også gjenspeiler seg i logoen vår og i klubbnavnet, San Gen dojo).
Tema for denne første leiren var ukerollen med fallteknikk, kontakt og flyt, samt tantodori.

Stemningen var god og vi var godt fornøyde med oppmøtet (14 stk), særlig gledelig var det deltagerne kom "fra alle steder", både Drammen, Hamar og Sunyata var representert i tillegg til våre egne.          (KS)

Bilder fra leiren finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Juleavslutning 21. desember 2008

Det var ikke akkurat stappfullt denne siste treningsdagen før jul, men noen ivrige sjeler hadde i hvert fall tatt seg tid til kombinert trening og førjulskos. I alt 7 voksne og 3 barn hadde funnet veien til dojoen. Vebjørn ledet en forholdsvis avansert trening med basicteknikker (ikkyo til yonkyo) fra forskjellige angrep, som igjen ledet fram til jiyu waza og randori.
Etter treningen slappet vi av med pepperkaker, klementiner og te/brus. Jeg hadde beregnet at dette skulle være min oppladning til de siste juleinnkjøpene, men da jeg så køen inn til senteret ombestemte jeg meg og nøyde meg med matinnkjøp denne dagen ;)    (KS)

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Oppvisning på Strømmen 6. september 2008

Strømmen Dagen er et årlig kulturarrangement der forskjellige foreninger og lag kan nå frem til publikum. Arrangementet fant sted på Strømmen Torg. Hele dagen var satt av til diverse underholdning og aktiviteter. I år var vi, dvs. Romerike Jujutsu Klubb og Romerike aikidoklubb, invitert til å være med som en del av programmet. Vi holdt en liten oppvisning i både jujutsu og aikido i ca 20 minutter. RJJK hadde også med seg noen fra juniorgruppa som viste seg frem med gode og rene teknikker og kast. Det virket som om publikum likte det de så, spesielt den yngre delen av publikum.   (VK)

Bilder fra oppvisningen finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Sommeravslutning hos Vebjørn og Kine 22. juni 2008

Sommeravslutningen var felles for jujutsu- og aikidogruppa. Dagen kolliderte med St. Hansfeiringen for mange, men likevel var det endel som stilte opp både på trening og fest. Ordentlige aikidokas fester selvsagt ikke uten å trene i forkant :)
Vebjørn holdt altså aikidotrening på formiddagen for både jujutsu-og aikidoutøvere, mens hustru Kine stod hjemme og lagde mat. Om ettermiddagen møttes de som hadde anledning hjemme hos oss. Vi hadde invitert til hagefest med grilling. Dessverre var været ikke særlig grillvennlig, men dette løste et par praktiske, nevenyttige gutter elegant ved å bære grillen opp på den overbygde verandaen. Slik fikk vi grillet i friluft, mens vi kunne sitte inne i varmen og spise. Blant dagens gledelige overraskelser var et besøk fra Sunyata. Et par hadde også med seg barn og/eller ektefelle, med smått og stort var vi opp imot 20 personer. Det var altså ingen kjempestor fest, men vi hadde det hyggelig og spiste oss mer enn mette. Det er trivelig å treffes utenom treningssammenheng og på tvers av stilretning. Et vellykket arrangement som vi vil forsøke å gjenta neste år!   (KS)

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Treningsseminar på Frontline Academy 9.–15. juni 2008

Da Frontline inviterte til et grapplingseminar måtte jeg bare benytte anledningen til å være med. Seminaret skulle ha fokus på ”no gi”, dvs. uten drakt (gi).

Det ble lagt opp til at man kunne delta på en formiddagsøkt og en (evt. flere) økter på kvelden. Her var det vel bare utholdenhet og antall rene klesskift som satte grensen. ;-) Jeg hadde dessverre ikke mulighet til å være med på alle treningene, men fikk med meg det meste. Frontline stilte med de fleste av sine instruktører, samt Andreas som koordinator og kontaktperson. Skal prøve å beskrive hva vi gikk i gjennom i løpet av uken uten å gå veldig i detalj (det tar for lang tid å skrive ned alle notatene mine).

Mandag:

Mandagens formiddagsøkt var det Morten J som sto for. Han startet med å gå igjennom grunnleggende øvelser som guard passering og escapes. Deretter bygde han videre på øvelsene og satte dem sammen slik at vi fikk se dem i den sammenhengen de kan benyttes. Vi kjørte bl.a. guard passering over til knee on belly med escape derfra og kontring på escapen. Jeff Miller hadde kveldsøkten og også han startet med grunnleggende prinsipper. Vi lærte noen metoder for hvordan man sikrer seg når man ligger nederst ved sparring/kamp. Han viste oss hvordan vi etablerer en trygg og stabil form når motstander er øverst. For eksempel hvordan man hindrer motstander i å få kontroll på hodet når han har ”side control” og derfra videre til en ”hip escape” og bro, og så videre over til ”single leg” grep.

Tirsdag:

Morten J repeterte gårsdagens øvelser og gikk videre med escape fra ”half guard”, kontrollere motstander i ”turtle” og en måte å vippe motstander og sette ”rear naked choke” på. På kvelden gikk jeg på nybegynnertrening med gi og den var det Devi som hadde. På forespørsel gikk vi igjennom det å kontrollere fra ”side control”, samt escapes.

Onsdag:

Trond S hadde morgentreningen og gikk igjennom kimura fra side control, en neck crank fra kontroll bakfra og en akilles lås som startet fra stående guard passering. Deretter sparret vi resten av tiden. Jeff (og Trond S) sin kveldstrening startet med det han kalte circuit training (tror jeg) = slit ;-) Så trente vi på escape fra side mount til single leg og escape  fra side mount til turtle. Deretter ble det sparring.

Torsdag:

Torsdagen startet med at Jeff kjørte circuit oppvarming igjen. Denne økten tok vi utgangspunkt i en drill med escape fra mount og Jeff viste flere varianter avhengig av hva motstander gjorde.

Fredag:

Mer side control med Morten J på morgenøkten. Fokus på vektfordeling og plassering av armer/bein, hvordan holde side control og escape-muligheter. Her viste han oss 4 forskjellige varianter; knee on belly , armbar, RNC ved forsøk på escape og americana.

Lørdag:

Kunne dessverre ikke være med på trening.

Søndag:

Rolig og teknisk økt med Renato. Vi kjørte escape fra (full) guard over til side controll og derfra over til kimura/armbar.

Som en oppsummering vil jeg si at dette var veldig lærerikt. I tillegg var det alltid en god tone på matta. Treningene var lagt opp med en teknikkdel med oppgavesparring, samt fri sparring på slutten. Personlig synes jeg instruktørene gjorde en flott jobb og de var ikke minst tålmodige med de av oss som ikke har all verdens erfaring på området.    (VK)

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Leir hos Drammen Aikido Klubb 8. juni 2008

Det har blitt endel leire i Drammen for meg opp gjennom årene, og som vanlig gledet jeg meg til å dra dit. Denne gangen kunne dessverre ikke Kine være med, til gjengjeld fikk jeg følge av Eirik og Medin, to forholdsvis ferske utøvere fra min egen klubb. Leiren var hovedsakelig en graderingsleir for de som skulle opp til 5. kyu. Som vanlig i Drammen aikidoklubb var det en god og trivelig stemning på matta under leiren, men for å løse opp både eventuelle nerver og muskler begynte vi leiren med fokus på kontakt og flyt.
Deretter gikk vi over til forskjellige teknikker med vekt på balansebryting. Vi gjorde både kote gaeshi og iriminage fra shomen ate. I tillegg ”lekte” vi litt med ukes balanse. Hensikten her var å prøve å finne ut hvordan man skulle ta balansen til uke og fortsette å holde kontrollen.
Neste time var en ren pensumøkt der vi gikk igjennom dagens aktuelle pensum, altså 5. kyu. Her la jeg vekt på å vise ren basic, dvs. grunnteknikker, og gå forholdsvis grundig igjennom dem slik at alle skulle få med seg de viktigste punktene.
Selve graderingen gikk som forventet helt utmerket. Alle gjorde en veldig god innsats og viste solide og klare teknikker.

Jeg husker dette som en vellykket og trivelig leir. Ser fram til neste invitasjon!     (VK)

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Endelig nye lokaler - mai 2008

Den gamle dojoen blir revet i år pga. utvidelser ved Storsenteret. Skedsmo karateklubb fikk kontrakt på nye lokaler i tilknytning til senteret, og heldigvis fikk vi (Romerike Jujutsu Klubb/Romerike aikidoklubb) lov til å være med dem videre. Den nye dojoen ligger "under" senteret, i romslige lokaler som tidligere har huset et diskotek. Det har ikke gått med få arbeidstimer for å forvandle det mørke, innrøyka diskoteket til en lys, moderne dojo (tusen takk til alle de som har stilt opp i time etter time, ofte på kort varsel!), men i uke 21 var det meste i boks og tirsdag 20 mai kunne vi endelig holde aikidotrening igjen - etter 1 måneds opphold.
Lokalene er romslige, lyse og - delikate. Det er 2 treningssaler med matter, en stor foajé med sittegruppe og et eget vektrom (riktignok foreløpig uten vekter/treningsapparater...). Den ene salen har mykt høyt-fall-vennlig underlag, mens den andre er noe fastere. Garderober og dusjområder er lyse og romslige, flislagte med varmekabler.
De første ukene var det naturlig nok støvete i lokalene, det foregikk fortsatt endel snekring. Og samme hvor mye vi feide og vasket ble vi ikke kvitt støvet. Nå har det gått noen uker, støvet er for det meste overvunnet og vi begynner å venne oss til kjellertilværelsen. Jeg må si jeg trives godt. Riktignok er det et par søyler i hver sal, og takhøyden er ikke like ekstrem som før (men fortsatt god plass til å svinge våpen), men ellers er det blitt bedre. F.eks. er det praktisk med tribuner til publikum i begge salene. Og de nye mattene gir mindre friksjon slik at det blir lettere å bevege seg på knærne. Det er godt å høre til i en dojo som er pen og ny, og jeg gleder meg til å ta i mot gjester og nye medlemmer der!  (KS)

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Oppvisning på Fitnessmessen 2008 - 10. februar

Messen Fitness 2008 ble holdt i Norges Varemesse, Lillestrøm 8.-10. februar. Gjennom Kampsporforbundet og Aikikan Oslo fikk vi en invitasjon til å delta med 4 oppvisninger og det var jo en mulighet vi ikke kunne la gå fra oss. Messen bestod egentlig av 3 messer som var slått sammen; Health&Beauty, Helse 2008 og Fitness 2008. Av kampsportdeltagere var det 3 aikidoklubber, 2 taekwondoklubber, kungfu, capoeira og karate/nanbudo. I tillegg var det oppvisninger i aerobic/"dansetrening" og cheerleading.

Dagen startet dårlig for mitt vedkommende, jeg våknet med feber og hodepine. Men vi var litt for få deltagere i utgangspunktet, og flere av oss kunne bare være med deler av dagen, så jeg følte at jeg måtte stille opp uansett. Vel framme på messa kom kjip opplevelse nr. 2, vi hadde glemt musikken vi hadde valgt ut... Jaja, aikido er best uten musikk, tenkte vi og startet første oppvisning ved godt mot. Klokka var bare 10.30, så vi hadde så godt som ingen tilskuere. Det var like greit, da fikk vi øve i ro og mak til de neste oppvisningene der det sikkert ville komme flere mennesker.
Vi hadde satt sammen en oppvisning som startet med våpenøvelser (bokken parøvelse, jo kata, bokken avvæpning) og gikk over til enkle aikidoteknikker fra grep (kun ai hanmi) og deretter fra slag (hhv. shomen uchi og yokomen uchi). Deretter var det en bolk futaridori, randori og friteknikker/jiyu waza. Vi la vekt på å holde det enklest mulig, uten prating. Programmet ble stort sett gjennomført etter planen, men vi måtte moderere tempo og antall høye fall fordi mattene var glatte og underlaget var hardt (flettematter rett på betong). Dessverre fikk vi ikke altfor mange tilskuere på de senere oppvisningene heller. Det var faktisk såpass dårlig oppmøte av vi valgte å forlate messa før siste oppvisning som skulle vært 17.45 (messa stengte 18.00). Vi hadde ingen musikk som kunne trekke publikum inn til hjørnet vårt og hadde heller ikke øvd inn et show som var oppsiktsvekkende nok til å holde på publikum. Vi leverte 3 greie oppvisninger, men kjente selv at dette ikke var optimalt.
Messas kampsportsuksess var utvilsomt Afrobrasiliansk kultur- og capoeiraklubb. De leverte et utrolig godt tilrettelagt og gjennomført show, og med fengende sang og musikk var de i stand til å trekke masse tilskuere. Å se god capoeira live var en gledelig opplevelse! Cheerleadinggruppa hadde også suksess med sine halsbrekkende stunts. Morsomt å se på og en sikker vinner blant publikum! Krønsj viste sin danse-aerobic til fengende rytmer, et spennende konsept og en usedvanlig hyggelig instruktør. Ellers var det litt begrenset hva jeg fikk med meg av oppvisninger, deler av tiden gikk jeg rundt på messa og så de andre utstillingene. Det var utrolige mengder med sminke og velværeprodukter, massasjemetoder, treningsapparater, kosttilskudd m.m. Høydepunktet for meg var en fantastisk massasjestol til nærmere 40.000,- kr.(!).
Sentrum aikidoklubb viste bl.a. ki-øvelser i tillegg til aikidoteknikkene, og hadde bakt inne et lite foredrag i oppvisningen. Ellers fikk jeg med meg at både taekwondo- og kungfuutøverne viste forskjellige typer knusing. Det er jo alltid gøy å se på! Oslo Karateklubb med nanbudo så jeg dessverre ikke i det hele tatt.

Selv om dette ikke var en stor suksess for vårt vedkommende vil jeg si at vi hadde god nytte av å være med på messa. Vi lærte mye om hva man bør/ikke bør gjøre på slike tilstelninger, vi fikk sett andre utøvere, delt ut noen brosjyrer og knyttet kontakter. Nå vet vi at i slike sammenhenger trenger vi musikk for å trekke folk. Man bør også starte og avslutte oppvisningene med forholdsvis stort trykk, for å trekke publikum og for å bli husket i ettertid. Våpenøvelsene kunne gjerne med fordel vært en del av midtpartiet. Og det er viktig å ha et godt gjennomarbeidet og innøvd show. Det ville nok også vært en fordel om vi hadde hatt en ordentlig stand. Der var taekwondofolka utrolig proffe, de hadde bl.a. en tv der de viste opptak av oppvisninger/trening kontinuerlig. De hadde også med seg mange mennesker, slik at noen hele tiden kunne dele ut PR-materiell (på glanset papir!).
Takk til Kampsportforbundet og Aikikan Oslo for at vi fikk være med, og takk til medlemmene som "ofret" søndagen for å hjelpe klubben, dere gjorde en god innsats!   (KS)


Bilder fra oppvisningene finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Leir med Yasuo Kobayashi - 3. januar 2008

Kobayashi senior holder jevnlig leire i Sverige, men er sjelden i Norge. Det var derfor gledelig at han tok seg tid til å holde en minileir i Oslo i forbindelse med nordlyssafarien sin.
Sunyata Aikido Dojo stod som arrangør av leiren, men pga. plasshensyn ble treningen holdt i Aikikan Oslos lokaler på Sinsen. Det var en godt besøkt leir, ca. 45 mennesker. Selv om Aikikan Oslo har stort matteareale var lokalet fullt. Fra vår klubb var 4 møtt fram denne gangen.

Før trening var det utdeling av diplomer til de som hadde tatt dangrader i november.

Etter en standard aikidooppvarming gjorde vi teknikker fra ushiro ryotedori; ikkyo, shiho nage, ikkyo til shiho nage og kote gaeshi.
Deretter var det tid for ushiro katate kubi shime ikkyo, samt en god og effektiv variant av aiki otoshi med grep om et ben. De siste aikidoøvelsene var futaridori shiho nage og nikkyo.
På slutten av treningsøkten var det tid for våpentrening med jo.
Kobayashi viste her noen "nye" øvelser; tsuki + men uchi med skritt forover, og så la han etterhvert på hasso og tsuki i samme øvelse.
Dagens siste øvelse var en variant av de foregående, men med gedan gaeshi og hasso.
Veldig gode øvelser, selv om det så ut til at det var litt uvant stoff for en del av deltakerne ;-)

Som vanlig med Kobayashi var det en veldig god og avslappet stemning på matta. Han gjør et poeng av å ta opp alle, også nybegynnere, når han viser teknikker. Og han gir seg ikke før de får til teknikken. Dette gjør han uten at man føler press eller at det føles ubekvemt. Han tok seg også tid til å gå rundt og vise de som ikke fikk til teknikkene på trening. Et godt miljø å lære i!

Dette var et trivelig gjensyn med en veldig dyktig og trivelig instruktør!  (VK)

Bilder fra leiren finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Leir hos Drammen Aikido Klubb 16. desember 2007

Vebjørn var inivtert til Drammen Aikido Klubb for å holde treningsleir og 6. kyugraderinger. Jeg var med som assistent. Vebjørn har blitt invitert til Drammen flere ganger. Det er en hyggelig gjeng som holder til der, så dette er noe vi alltid ser fram til. Det siste året har enkelte av utøverne fra Drammen også besøkt oss på trening på Strømmen, så kontakten har vært tettere enn tidligere. La oss håpe det fortsetter slik!
Vi hadde ikke vært i Drammen Aikido Klubbs nye lokaler tidligere og var derfor spente på hvordan de ville være. Det var absolutt en positiv overraskelse! Lokalene var nyoppussede, det var lyst og luftig, høyt under taket og mattene var akkurat passe myke. I tillegg var garderobeanlegget moderne og usedvanlig stilig.
En enkel, men appetittvekkende lunsj med brød og pålegg var inkludert i leirprisen. Honnør til Ruben som hadde stått opp ekstra tidlig og laget eggerøre!

Vebjørn valgte å dele treninga inn i 3 økter med forskjellig tema. Først fokus på kontakt/flyt/balansebryting, så en økt med basisteknikker og tilsist pensumstrening.
Oppvarmingen var hovedsaklig kokyu nage. Det var kjølig i salen, så det var godt å bevege seg litt.
Da vi gjorde kontaktøvelsene tenkte jeg at jeg burde vært en mer flittig elev. Jeg føler meg ofte klønete og dum når vi gjør slike øvelser, særlig hvis jeg også skal drive balansebryting. Dette er i mine øyne den vanskeligste delen av aikido, og trolig den viktigste. Teknikkbasen deler vi jo med aikijutsu/jujutsu, så det er først og fremst samspillet mellom tori og uke som er unikt for aikido.
Basisteknikkene vi gjennomgikk var ikkyo, nikkyo, sankyo og yonkyo, hovedsaklig fra grep. Rene, enkle teknikker uten fiksfakserier. Til slutt fikk alle trene på sine egne pensumsteknikker, mens Vebjørn, Svein Åge og jeg gikk rundt og observerte og hjalp til.

Leiren ble avsluttet med 6. kyugradering. Nærmest som forventet ble vi imponert over Svein Åges nybegynnere. Gjennomsnittnivået var som vanlig meget høyt.

Alt i alt en vellykket leir, der vi ble kjent med flere nye ansikter. Morsomt også å se utviklingen hos de viderekomne som vi har kjent fra de var nybegynnere.  (KS)

Bilder fra leiren finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Leir med Hiroaki Kobayashi 9.-13. november 2007

Sunyata arrangerer leir med Hiroaki sensei (6. dan Aikikai) hver høst, en leir som fungerer som Aikikan Norges graderingsleir (dangrader). Som vanlig foregikk de fleste treningene i Aikikan Oslos lokaler (av plasshensyn), men det var også noen treninger på Sunyata. For vår klubb var dette en spesiell anledning; to av oss skulle gradere til nidan (2. dan) på leiren, de første dangraderingene i klubbens historie. Fra oss stilte i alt 6 deltagere på en eller flere treninger, dessverre var det bare én av oss som hadde anledning til å være tilstede hele tiden. Oppmøtet generelt var litt skuffende. Jeg tror aldri vi var mer enn rundt 30 på matta. Hiroaki er en "ung" instruktør med sine 45 år, men han har mye å lære bort. Han er en god pedagog og er alltid i godt humør, noe som gjør det trivelig å være på treningene hans. Våpentreningene hans holder særlig høy kvalitet, men også aikidoen er interessant. Det er deilig, og sikkert sunt, å se litt andre former enn de vi gjør til daglig. Og for de av oss som satser på å ta dangraderingene våre for Kobayashi/Igarashi, dvs. de fleste innen Aikikan Norge, er det viktig å se hva slags aikido disse driver med.

Dette husker jeg først og fremst som en morsom leir. Stemningen var avslappet og vennlig, og vi gjorde masse artige teknikker, så jeg glemte stort sett å være nervøs for graderingen. Vi som skulle ta nidan var også veldig heldige, vi gjennomgikk både kummitachi og kummijo på våpentreningene. I tillegg gjorde vi en hel del enklere bokken- og joøvelser som vi allerede har begynt å bruke på våpentrening i klubben vår. Senere på leiren ble kummijo-øvelsene til sandan (3. dan) gjennomgått, samt noen variasjoner over kummitachi (pensum til 4. dan). Vi hadde også en etterlengtet sesjon med bokkenavvæpning, noe jeg ikke hadde gjort på flere år. Dette høres kanskje skremmende ut, men Hiroaki er som sagt flink til å lære bort, ALLE klarte (stort sett) å henge med!
Aikidoteknikkene spente fra det helt enkle til det mer avanserte. Før gradering var det mye pensumsrelatert stoff. Jeg lærte bl.a. en artig variant av sankyo som jeg håper vil bli sittende i den noe begrensede hukommelsen min. En dag, da jeg dessverre ikke var tilstede, ble det kjørt mye kaeshi waza. Det skulle jeg gjerne fått med meg!

Graderingene var usedvanlig raskt unnagjort i år. Teknikkene ble lest opp i rekordfart og vi var knapt halvferdig med den ene før vi skulle starte på den neste. Om ikke annet så fikk vel eksaminatorene se hvordan vi fungerte under stress. Kvaliteten på graderingene tør jeg ikke uttale meg om. Under shodangraderingen grudde jeg meg mest til min egen gradering og senere hadde jeg mer enn nok med å passe på meg selv. Det som er sikkert er at alle bestod: David Rabib og John Vanebo fikk shodan, Bjørn Sveum, Terje Eriksen og jeg fikk nidan.
Til neste gang skal jeg prøve å huske at det ikke så skummelt å gradere som jeg gjerne prøver å innbille meg selv, dette var faktisk ikke farlig i det hele tatt.   (KS)

Bilder fra leiren finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Yudanshaleir 28.-30. september 2007 med Mouliko og Jan Nevelius

Denne leiren hadde vi gledet oss til helt siden Mouliko ringte og inviterte oss på forsommeren. Det er ikke blitt arrangert mange yudanshaleire i Norge (den siste var trolig med Endo i 1999). Og dette er den første leiren jeg har hørt om der fokus ligger på instruktørrollen. Vi meldte sporenstreks på alle svartbeltene i klubben så det var 5 utøvere fra den forholdsvis ferske klubben vår som stilte på Den franske skolen denne siste fredagen i september. Oppmøtet var i det hele tatt godt, over 50 deltagere i alt. De fleste fra Norge, men også noen fra Sverige, resten av Europa og USA.
Lokalene var litt slitne, men fungerte godt. Seminaret var lagt opp med en blanding av teori og praksis (dvs. aikidotrening). Alle deltagerne fikk utdelt notisbøker og penner. Et smart trekk - det er SÅ mye lettere å huske ting når man noterer underveis! Deler av den praktiske biten var lagt opp som gruppearbeid. Det var 6 grupper; tachidori, jodori, jiyu waza, randori, futaridori/sannin gake og tantodori. Vi valgte selv hvilke grupper vi skulle være på. Hver gruppe fordypet seg i sin oppgave og arbeidet ble avsluttet med en felles framvisning. Gruppearbeidet gjentok seg hver dag, så hver deltager fikk jobbet med 3 valgfrie tema.
Den praktiske treningen på seminaret hadde 3 forskjellige aspekter; utøvelse av aikido, forberedelse til gradering og instruksjon.

FREDAG 28.09.2007

Etter den formelle velkomsten startet leiren på en morsom og annerledes måte. Vi gjorde shomen uchi irimi nage og ga oss ikke før alle deltagerne hadde trent med alle i salen. En fin måte å bli kjent på! Senere fortsatte vi med basisteknikker; shomen uchi ikkyo, nikyo, sankyo og yonkyo (= ikkyo kara yonkyo made) til vi avsluttet kvelden med gruppearbeid. Jeg valgte randori (forsvar mot flere motstandere) og syntes jeg lærte mye på kort tid, f.eks. hvordan jeg som tori i større grad selv kan påvirke/styre angriperne. Det var litt skummelt å holde framvisning for hele gruppa etterpå, men jeg valgte å se på det som en nyttig forberedelse til gradering/oppvisning.

LØRDAG 29.09.2007 

Dagen startet med yokomen uchi irimi nage før vi øvde på selve yokomen uchi-angrepet. Veldig nyttig, synes jeg. Dette er trolig det vanskeligste angrepet i aikido, og jeg føler meg ofte bare dum, ikke det minste farlig, når jeg prøver å utføre det. Så var det tid for gruppearbeid igjen (som på fredag). Resten av denne dagen var viet til shomen uchi. Vi øvde angrep og mottak, gjorde shomen uchi ikkyo, balansebryting og til sist shomen uchi ikkyo kara yonkyo made, både stående og sittende.
Vi lærte bl.a. at uansett type angrep er det viktig å ikke angripe hardere/raskere enn man selv kan motta en teknikk ("attack within your own ability"). Både uke og tori bør sørge for å ha en god posisjon før angrepet.
Midt på dagen var det en teoritime som jeg dessverre gikk glipp av.

SØNDAG 30.09.2007

Om morgenen gjorde vi ikkyoøvelser, samt kontaktøvelser med ikkyo ura fra hhv. shomen ate og ai hanmi, med og uten kast. Fokuset gjennom alle disse øvelsene lå på at vi skulle være fleksible og avslappet ("løse") i skuldrene uten å kollapse. Vi skulle også jobbe i riktig retning, enten 100% inn i, eller ut fra angrepet. Deretter gjorde vi ai hanmi irimi nage med forskjellig fokus. Nevelius og Mouliko brukte forskjellige ord på dette, men mente nok det samme. Vi øvde på å ha fokus på 3 spesielle punkter gjennom denne teknikken. Til slutt gjorde vi teknikken i grupper på 3, der 2 skulle utføre teknikken og 1 skulle være instruktør og gi tilbakemeldinger. Vi skulle helst se teknikken bare én gang før vi ga tilbakemelding og det syntes jeg var veldig vanskelig. Det gikk ganske enkelt for fort til at jeg klarte å oppfatte noe særlig (andre har fortalt at de likte denne øvelsen veldig godt og fikk mye ut av den).
Siste punkt før teoritimen var gyaku hanmi nikyo ura.
Teoridelen handlet bl.a. om drift og markedsføring av dojoen - mål, image m.m. Her ble det lagt vekt på at f.eks. oppførsel, klesdrakt og personlig hygiene blant ledere og instruktører har mye å si for klubbens image.
Etter teorien gjorde vi ushiro ryotedori, hhv. ikkyo og kokyu nage, før vi som vanlig avsluttet med gruppearbeid. Denne gangen valgte jeg futaridori (angrep av 2 motstandere) som jeg ville trenge på nidangraderingen i november.

Dette er en av de mest interessante leirene jeg har vært på noensinne, med masse matnyttig stoff jeg kan bruke i min egen aikidohverdag, samt i driften av klubben vår. Mouliko Halén (6. dan Aikikai) og Jan Nevelius (Sverige, 6. dan Aikikai) samarbeidet bra og utfylte hverandre på en god måte. Det hele virket også godt planlagt (inkl. praktiske detaljer som felles lunsj osv.). Jeg håper sterkt at denne leiren gjentas allerede neste år.  (KS)

 Bilder fra leiren finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Uformell treningssamling i Arendal 19.-20. juli 2007

Vi fikk kontakt med Anne Berit Bjønnum og Dan Thomas Agandhjin Marceliussen via Kampforum. På forsommeren inviterte Dan Thomas alle til å komme og trene med seg, og siden Vebjørn har fått litt interesse for grappling måtte vi nesten ta ham på ordet. Aikidoutøveren Anne Berit har flyttet tilbake til Arendal etter mange år i Trondheim, der hun trente i NTNUI Aikido, og er nå i gang med å starte opp Arendals første aikidoklubb (Arendal aikido). Hun ville heldigvis også trene med oss. Det gjorde godt å få noen treningsøkter innimellom bilkjøring og dyreparkbesøk!

1. dag trente vi bare aikido med Anne Berit. Hun hadde bedt om å få trene litt våpen og det ønsket ville vi selvsagt oppfylle. Vi trente derfor bokken suburi, et par awaser og andre bokkenøvelser. Vi avsluttet dagen med aikido, bl.a. ikkyo, for å få myket opp kroppen litt.

2. dag delte vi oss i jente- og guttelag, Kine trente med Anne Berit og Vebjørn med Dan Thomas.
Anne Berit og Kine holdt seg til grunnteknikker i aikido fra forskjellige angrep. Siden vi er fra forskjellige klubber/forbund har vi litt forskjellig måte å utføre teknikkene på. Det er både morsomt og lærerikt å sammenligne! Imens fikk Vebjørn en nyttig leksjon i submission wrestling fra Dan Thomas. De trente stående og på bakken og avsluttet med en liten (veldig lett) "frikamp". Dan Thomas lærte bl.a. Vebjørn om "scrambling", dvs. å komme seg opp fra bakken og i bedre avstand til motstander. Dan Thomas ga inntrykk av å være en flink og tålmodig lærer.
(Kines kommentar: Etter 10 år med Vebjørn som "hovedtrener" var det veldig morsomt å se ham som ukyndig elev. Han fikk masse juling - og det var gøy, gøy, gøy å se! Dessverre fikk jeg ikke tatt bilder av de mest håpløse posisjonene han havnet i.)

Takk til dere begge for at dere ville trene med oss - og en ekstra takk til Dan Thomas som stilte opp med både lokale og undervisning til noen han aldri hadde møtt tidligere!     (VK/KS)

Bilder fra treningen finner dere her.   

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Leir med Doshu i Brandbu (NAF's jubileumsleir) 12.-15. juli 2007

Norges Aikido Forbund feirer 30 år i år og i den anledning fikk de besøk av Doshu på sommerleiren. Doshu, Moriteru Ueshiba (f.1951), er sønnesønn av Morihei Ueshiba og overhode for Aikikai Hombu Dojo og Aikikai Foundation. Det er 10 år siden sist han var i Norge så denne leiren var utvilsomt en stor begivenhet i Norges aikidoverden.
Leiren ble holdt på Brandbu, i den lokale idrettshallen. Hallen var nesten fylt opp med matter, 8-900 kvm i alt. Men det trengtes også, siden det var rundt 250 deltagere på leiren. Deltagerne kom 20-30 forskjellige land. Fra Norge var det selvsagt flest fra NAF, men alle de 5 klubbene i Aikikan Norge var representert. Vår klubb hadde 4 deltakere tilstede.

Treningen var lagt opp slik at Doshu hadde 2 økter hver dag. De resterende øktene var delt mellom andre "store" instruktører; Bjørn Erik Olsen fra NAF (6. dan), Janne Hermansson (Sverige, 7. dan), Urban Aldenklint (Sverige, 6. dan), Doshus assistent Koujiro Suzuki (4. dan), John Rogers (Irland, 6. dan), samt Doshus sønn Mitsuteru Ueshiba ("Wakasensei", f. 1981).

Gjennom hele leiren viste Doshu kun aikidoprinsipper og grunnteknikker. Det var ingen våpentrening. Formene Doshu utfører er fasiten for hva som er "basic aikido" (innen aikikai), det var derfor betryggende å se at det meste så velkjent ut.  Det han la mest vekt på var kokyu (-bevegelsen) og taisabaki (forflytning). Han viste også sammenhengen mellom hvordan man håndterer greps- og slagangrep, f.eks. vil gyaku hanmi katatedori tilsvare yokomen uchi og ai hanmi katatedori tilsvare shomen uchi. Doshu er en dyktig og grundig instruktør. Han bærer riktignok tydelig preg av "å være på jobb", aikido er yrket hans og ikke nødvendigvis en altoppslukende interesse. Men så lenge han utfører denne jobben så godt som han gjør er ikke dette et problem.

DAG 1. Doshu var havnet på feil flyplass (!) og derfor holdt Bjørn Erik Olsen første oppvarming og trening. Litt spennende for meg (= Kine) som ikke hadde trent for ham før (vi gjorde riktignok én teknikk sammen da Doshu var i Drammen for 10 år siden...). Oppvarmingen var mye lengre og mer "stillestående" enn jeg er vant til, men ellers var det en helt normal aikidotrening der vi gjorde helt vanlige teknikker. Det er nok ikke enormt store tekniske forskjeller mellom NAF og Aikikan Norge.
På ettermiddagen kom endelig Doshu. Janne Hermansson tok oppvarmingen, og det er den morsomste oppvarmingen jeg noensinne har vært med på! Stort sett gjorde vi beinlåser, og det meste gjorde veldig vondt.
Doshu snakket om/viste kokyu (-bevegelsen) og fortalte om hvordan yokomen uchi tilsvarer gyuaku hanmi. Vi gjorde teknikker fra gyaku hanmi katatedori.

DAG 2. Med Doshu gjorde vi teknikker fra hhv. morotedori/katate ryotedori og yokomen uchi.
Janne Hermansson hadde én trening der sankyo var temaet. Utrolig morsomt å se hvor mye den mannen vet om å fremkalle smerte! Et av leirens høydepunkter!
Vi dro hjem litt tidlig denne dagen og gikk derfor dessverre glipp av John Rogers trening.
Før vi dro fikk vi likevel med oss NAFs kyu-graderinger. Opplegget var litt annerledes enn vi var vant til, så det tok litt tid før vi helt skjønte systemet. Alle, fra 6. til 4.kyu var på matta fra begynnelsen av, så gjorde de lavere gradene seg ferdig én etter én, helt til bare 4. kyu stod igjen på slutten. For 3.-1. kyu var det tilsvarende. Alle gjorde de samme teknikkene til å begynne med, så satte 3. kyu seg og 2. og 1. kyu fortsatte alene. I og for seg et fornuftig system! Man sparer jo f.eks. en del tid på den måten med to "lange graderinger" framfor 6 adskilte graderinger. Ellers var vel den største forskjellen at graderingene ble fotografert og filmet (det er tabu innen Aikikan Norge). Det er vanskelig å si noe særlig om nivået på graderingene. Vi kjenner jo ikke til pensumet og hva det forventes at elevene skal kunne. Selv om teknikkene vi trener på er de samme i de to forbundene er det ingen tvil om at man legger vekt på forskjellige ting i utførelsen og at samme teknikk derfor kan se litt forskjellig ut. Det er ikke nødvendigvis snakk om rett/galt, godt/dårlig, men mer et spørsmål om nyanser. Helt uten å kjenne graderingspensumet kan vi forresten si en ting - graderingene til de laveste gradene holdt et meget høyt nivå! Elevene hadde et stort repertoar og virket trygge i gjennomføringen.

DAG 3. Doshu viste teknikker fra morotedori/katate ryotedori, ushiro ryotedori og ushiro katadori. Teknikkene var: ikkyo, nikyo, sankyo, irimi nage, kote gaeshi og shiho nage. Ellers snakket han mer om kokyu og taisabaki.
Suzuki sensei holdt den andre treningen. Stilen hans var ganske lik Doshus og hele treningen var lagt opp nærmest som et "sammendrag" av Doshus treninger.
Urban hadde ansvaret for den siste av øktene denne dagen. Han valgte å holde seg til forskjellige varianter av kaiten nage og litt kokyu nage. Bl.a. gjorde han en meget spesiell soto kaiten nage-versjon. Her var det fart, moro og nye, ukjente varianter - et av de to høydepunktene på leiren!
Lørdag var det også dangraderinger (alt foregikk på samme måte som ved kyugraderingene). Et team fra Sportsrevyen var også tilstede og filmet store deler av dagen. I den anledning holdt Doshu en oppvisning sammen med Suzuki sensei, Wakasensei og en europeisk utøver bosatt i Japan. Det var en god oppvisning, der vi fikk se Doshu utfolde seg mer enn på de vanlige treningene. Et morsomt innslag på lørdag var en dojopresentasjon, et ukjent begrep for oss fra Aikikan Norge. Alle deltagerne satt på rekke, så ble vi ropt opp etter dojo eller land og måtte gå fram foran de andre. En glimrende måte for å vise fram mangfoldet på leiren og for å bli litt mer kjent for hverandre!

Innslaget fra Sportsrevyen kan dere se her.

DAG 4. Nå hadde vi vært så lenge på leir at vi var blitt litt øre i hodet og vi husker dessverre ikke så mye fra denne dagen. Doshu viste bl.a. teknikker fra shomen uchi.
Deretter hadde Wakasensei sin trening. Dette var hans første trening for voksne utenlands og derfor en merkedag i karrieren hans. Wakasensei viste sittende teknikker; suwari waza og hanmi handachi waza. Treningen hans skilte seg derfor litt ut fra de andre vi var med på.
Bjørn Erik Olsen hadde den siste avsluttende treningsøkten.

Dette var absolutt en vellykket leir. Arrangørene hadde gjort en utmerket jobb slik at det meste gikk knirkefritt. Instruktørene var gode, lokalene var bra - med god matteplass. Det er også godt at forholdet mellom NAF og Aikikan Norge nå er så bra at vi omgås på leire som denne uten at noen tenker på det som "rart". Vi har også lært noe vi vil ta med på egne leire i ettertid (dojopresentasjonen). Det eneste negative vi vil påpeke er at det var vanskelig å høre beskjeder og oversettelsen av Doshus instruksjoner. Bruk en mikrofon neste gang, så blir alt perfekt!
Og til slutt har vi et "hjertesukk" som overhodet ikke har noe med arrangørene/NAF å gjøre; vi så en del folk som overhodet ikke gjorde det som ble vist av instruktøren, men hadde en helt annen vri, trolig det de gjør på trening til vanlig. Det var som oftest ikke nybegynnere heller. Hvorfor går man på leir hvis man ikke prøver å lære det instruktøren vil formidle?     (KS/VK)

Bilder fra leiren finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

 

Leir i Neskollen karateklubb 9. juni 2007

Vi (Kine + Vebjørn) var invitert for å vise aikido for Neskollen Karateklubb i forbindelse med deres sommerleir.
Neskollen Karateklubb er "søsterklubb" av Shigan karateklubb i Oslo sentrum og medlem av Shigan Martial Arts. De trener stilarten Wado ryu, og vi kjenner dem fra den tiden da vi delte dojo med deres forløper karateklubben Shikon på 90-tallet. De ønsket seg en morsom, lystbetont trening på et nivå der alle kunne være med - uansett alder og beltegrad. Et positivt ønske som vi gjorde vårt beste for å oppfylle. Det var godt oppmøte på leiren, ca. 30 personer. Brorparten av deltagerne var ungdom/barn, men det var også godt voksne tilstede. Nivåmessig var det alt fra nybegynnere til dangraderte. Leiren ble holdt i Neskollenhallen. Den er ny og lekker, med flotte, moderne garderober. Området utenfor hallen er rene idyllen, en park i naturlig stil med et nydelig tjern. Gode og inspirerende omgivelser!

Vi trente uten matter, rett på det forholdsvis myke hallgulvet. Dette påvirket selvsagt valget av teknikker noe. Vebjørn begynte med å gå igjennom noen aikidoprinsipper før vi gikk løs på teknikkene. Helt til slutt lånte vi noen turnmatter og øvde fallteknikk.

Leirdeltagerne fikk først gjøre kontaktøvelser (fra shomen kontakt). De skulle være avslappet, men reagere raskt. Senere øvde de på balansebryting, noe som igjen la grunnlag for den første teknikken; irimi nage omote. Deretter trente de balansebryting med kontroll av partner (fra grep i skulder) før de gikk videre til kokyu ho-øvelser. Så var det tid for ren teknikkgjennomgang; ikkyo, nikyo, sankyo og yonkyo.

Barn, ungdom og voksne gjorde stort sett samme øvelser, men fikk velge en partner omtrent på sitt eget nivå/egen alder.
Treningen ble avsluttet med falltrening; forover og bakover rulle, forover og bakover fall ("falling leaf"). De hadde trent ruller tidligere og hadde god teknikk der, og de tok også de nye, ukjente fallene imponerende raskt.

Vi var selvsagt veldig glade for å bli invitert til å holde treningsleir og oppholdet på Neskollen var en hyggelig og lærerik opplevelse for oss. Det var spennende å skulle plukke ut og prøve ut teknikker på "uinnvidde". Og vi synes leirdeltagerne gjorde en fin innsats. Stemningen på matta var god og alle gjorde sitt beste. Det var også hyggelig å treffe gamle kjente igjen.     (VK/KS)

Bilder fra leiren finner dere her.

Tilbake til toppen av denne siden.

Leir med Igarashi i Oslo 20.-24. april 2007

Dette var på alle måter en veldig bra leir. Igarashi Kazuo (f. 1946) er elev av Kobayashi Yasuo. Han har  i dag 7. dan og driver en kjede med 5 dojoer (Igarashi dojo). Igarashi sensei har en utrolig utstråling og et godt humør som smitter over på alle rundt ham og i tillegg kan han virkelig sine saker. Siden Igarashi ikke er i Norge så ofte var dette en glimrende anledning til å få belyst teknikker og prinsipper fra en litt annerledes vinkel.
Vi var også godt fornøyd med oppmøtet fra vår egen klubb, med 6 deltagere tilstede hadde vi 50% oppmøte. Det er bra!
Leiren ble holdt i Aikikan Oslos lokaler og det var en spesiell følelse for oss å komme tilbake på besøk i "gamleklubben" for første gang siden vi startet opp for oss selv.

Treningen var delt i aikdo og våpenøvelser; aikiken og aikijo.
I aikidodelen la Igarashi først og fremst vekt på et par grunnleggende prinsipper; kokyu ho og "unbendable arm". Vi jobbet med disse prinsippene gjennom hele leiren og gjorde bruk av dem i forskjellige øvelser og teknikker. Én øvelse gikk f.eks. ut på at tori skulle løfte en arm mens uke "holdt igjen" med en eller flere fingre. Hvis man løftet feil ville man enten ikke klare å løfte armen eller ukes fingre ville glippe slik at han miste taket. Mesteparten av tiden gikk med til denne og tilsvarende øvelser. Noe var ganske vanskelig/avansert så det ble litt frustrerende innimellom, men det var også utrolig nyttig og lærerikt. Og Igarashis humoristiske, hyggelige væremåte var rene medisinen mot de verste frustrasjonene.
Det er også godt å få jobbe med noe man gjør lite av til daglig. På de vanlige treningene gjør vi ofte mye pensum, det blir omtrent bare teknikker. Å legge vekt på prinsipper i stedet var en kjærkommen avveksling.

Våpendelen av leiren var forholdsvis stor og, som vanlig med Igarashi, veldig god. Han gjennomgikk bl.a. hugg med bokken, jo- og bokken suburi, jo-kataene og gikk mer i dybden på kumitachi, kumijo og 16 no jo kata (som nærmest er en variant av 13-kataen). Øvelser og kata'er ble hele tiden delt opp i mindre fraksjoner slik at man lettere klarte å lære dem. Deretter ble disse mindre delene/modulene satt sammen slik at vi til slutt fikk hele kataen eller øvelsen. Denne treningsformen fungerte bra selv for folk som ikke hadde erfaring med våpen fra før. De eldste traverne blant oss fikk gjenoppfrisket gammel kunnskap, de andre lærte masse nytt. Og selv nybegynnerne klarte å henge med og så ut til å ha stort utbytte av våpentreningen.

Alt i alt var dette, som sagt, en meget god leir. Igarashi er dyktig, både som utøver og instruktør. Våpenmessig er han nok den beste av de instruktørene som kommer på besøk til Norden. I tillegg har han en sympatisk væremåte. Hans gode humør og humoristiske innfall skaper god stemning på matta og et positivt læringsmiljø.     (VK/KS)

 

 

(Signaturer: VK = Vebjørn Knutsen, KS = Kine Skrimstad, IW = Inger Wold)

 

 

 

Tilbake til toppen av denne siden.

hiddenpic hiddenpic hiddenpichiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic hiddenpic